Abonnementsartikel

Analytiker giver sit bud på, hvordan rente og foderpriser udvikler sig

Prisen på soja vil falde ekstremt, og landmænd bør kun købe soja til mellem en og tre måneders forbrug. Prisen på hvede udvikler sig lidt mere stabilt, men dog med en tendens til lavere priser. Priserne på svin er klart faldende, og noteringen ventes at nå ned i 7,20 kroner i fjerde kvartal i år.

De generelle økonomiske konjunkturer står på recession i hele 2002, og det skulle betyde fortsat lav rente resten af året. Man skal dog passe på med de længerevarende 3-5-årige rentetilpasningslån. I 2002 bliver det attraktivt at omlægge til femprocents fastforrentede 30-årige lån, og man bør aldrig mere konvertere opad, men kun nedad ved faldende renter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sådan lyder chefanalytiker hos Henton Børsmæglerselskab Svend Jensens anbefalinger og bud på nogle centrale fremtidige betingelser for svineproducenterne.

Han fremsatte sine bud på fremtiden, da han talte til cirka 120 svineproducenter i forbindelse med et seminar for svineproducenter, som LandboCenter Midt havde indbudt til. Formålet var at give producenterne et bud på, hvordan markederne vil forme sig i de kommende år.

Elendige bønder

Svend Jensens oplysninger kan være guld værd, hvis de holder stik og bruges rigtigt. Men han mener, at landmænd er elendige til at styre finansielle transaktioner.

- De fleste svineproducenter var blevet fyret, hvis de var ansat i en privat virksomhed, da noteringen faldt fra 14 kroner til seks kroner, uden at de havde kurssikret. Lige så dygtige, de er i stalden, lige så elendige er de til at styre finansielle transaktioner, siger han.

- En svineproducent bør agere som en privat virksomhed, mener Svend Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han advarer også mod at stole på nogle af de rådgivere, som landmænd traditionelt støtter sig til i forbindelse med større finansielle beslutninger.

- Bankrådgivere og foderstofkonsulenter er ikke uvildige rådgivere – de er sælgere, fastslår han.

Handler om salg

Der er drøje hug til foderstofbranchen fra Svend Jensen.

- Jeg er efter grovvareselskaberne, fordi de ikke har et langsigtet perspektiv. De aner ikke, om prisen er høj eller lav, og selv i det yderste niveau kan de forudsige, at prisen på for eksempel soja vil stige og derfor anbefale landmændene at købe.

- De vil sælge alt det, de kan hælde i folk, siger Svend Jensen og fastslår, at det for grovvareselskaberne altid handler om at sælge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis foderstofhandlerne tror på stigende priser, så sælg, lyder Svend Jensen anbefaling som en klar understregning af, at han ikke har tillid til grovvarefirmaernes analyser.

- De kender kun halvdelen af den nødvendige information, idet de kan vurderer udbuddet. De aner intet om efterspørgslen, som også er en vigtig parameter for at forudsige prisen, hævder Svend Jensen.

Analyse og prognose

- Det gælder om at skaffe viden på så objektivt et grundlag som muligt og derpå analysere sine data og omsætte sin viden til en prognose. Dernæst minder Svend Jensen om, at det er vigtigt at kontrollere sin prognose løbende for at kunne korrigere sin viden som grundlag for en løbende revidering af prognosen.

Sådan lyder hans recept i sin enkle, teoretiske form, men Svend Jensen tilføjer, at 95 procent af alle økonomer tager fejl i deres analyser. Dermed antyder han, at det ikke er helt enkelt at håndtere det kaos, der er i informationsstrømmene.

Således advarer han imod at tage oplysninger fra medierne alt for alvorligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der findes ingen sandhed i aviserne. Journalister skriver historier. De er ikke rådgivere. Men tro heller ikke at økonomer har den evige sandhed.

Kender dækningsbidrag

Svend Jensen mener som minimum, at bønder bør sætte sig ind i konjunkturerne og de finansielle forholds betydning for deres virksomhed. Derpå kan de tage stilling til, hvordan de vil tackle de forskellige muligheder og risici.

- En af de mulige konklusioner kan selvfølgelig være, at det vil man ikke beskæftige sig med, men så ved man i det mindste hvorfor, siger Svend Jensen.

- Når amerikanske farmere sår, sælger de ofte afgrøden på futures. Det betyder, at de kender deres dækningsbidrag, allerede når de sår. Det vil sige, at spekulanter har påtaget sig risikoen for, hvordan markedet udvikler sig.

Svineproducenter skal ifølge Svend Jensen interessere sig for den langsigtede trend.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I den forbindelse advarer Svend Jensen landmænd mod at gå ind i den slags forretninger som ren spekulation, fordi det er naivt at tro, at man som landmand har bedre forudsætninger for at tjene penge end alverdens professionelle handlere. I det lange løb vil det gå galt for landmændene.

Derimod bør landmændene bruge analyseværktøjet og de finansielle instrumenter til at afdække risiko, mener han.

Historisk lys

Svend Jensen lægger meget vægt på den historiske udvikling, når han udarbejder sine prognoser, og han advarer mod at følge majoriteten

- Hvis 80 – 90 procent af markedsdeltagerne tror på lavere priser efter et vedvarende og langvarigt prisfald, så øges sandsynligheden for, at man får en prisstigning, idet betragtningen er den, at der ikke er flere sælgere.

- Hvis alle tror, at dollaren stiger, kan den kun falde, lyder Svend Jensens klare konklusion på baggrund af at have beskæftiget sig med konjunkturanalyser i 15 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammenhænge

Svend Jensen har i sine analyser afdækket en række konjunktursvingninger, som danner et nogenlunde parallelt forløb.

Således er svinekød og sojaskrå ifølge Svend Jensen begyndt at svinge med konjunkturerne inden for de seneste fem år.

- Der er også en klar sammenhæng imellem, hvordan prisen på foderhvede, sojaskrå og renten udvikler sig, historisk set, viser Svend Jensens data.

Soja svinger prismæssigt i nogle fireårige bølger, viser Svend Jensens data.

Det er den slags kurver, han anvender til at forudsige morgendagens sandsynlighed, som han betegner sine forudsigelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De fleste svineproducenter var blevet fyret, hvis de var ansat i en privat virksomhed, da noteringen faldt fra 14 kroner til seks kroner, uden at de havde kurssikret, siger chefanalytiker Svend Jensen, Henton Børsmæglerselskab A/S.