Abonnementsartikel

Dansk Folkeparti siger nej til Ritt Bjerregaards forsøg på at redde bevilling

Det, der startede som en mærkesag for daværende fødevareminister Henrik Dam Kristensen (S) og efterfølgeren Ritt Bjerregaard (S), kan blive landbrugets og fødevareindustriens eksperimenterende udstillingsvindue.

Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, siger til dagbladet Politiken, at han ikke er afvisende over for at forhandle om at sikre Måltidets Hus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Måltidets Hus er relevant, og det er meget centralt at sætte fokus på brugen af de danske råvarer, siger Peter Gæmelke.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), der har strøget udgifterne til administrationen og bestyrelsen for Måltidets Hus som led i puljemassakren, lover at skaffe penge til efteruddannelse af kokke, hvis fødevareindustrien finder midler til at finansiere Måltidets Hus.

Lederen af Måltidets Hus, Jan Kragh Jacobsen, ser intet problem i en sådan løsning. Det er i det hele taget glædeligt at se, hvordan landbruget har flyttet sig i de seneste år og er begyndt for alvor at tage madkvalitet alvorligt, siger han til avisen.

Støtte fra erhvervet

Det er kun en aktiv medvirken fra erhvervet, som kan redde Måltidets Hus. Ritt Bjerregaard (S) kan ikke skaffe flertal i Folketinget for et beslutningsforslag, der skal hindre nedlæggelsen af Måltidets Hus, Rådet for større Madkvalitet samt børnekostpuljen. Christian H. Hansen (DF) oplyser til Maskinbladet, at Dansk Folkeparti er imod det beslutningsforslag.

- Jeg tror på, at Måltidets Hus overlever, da det jo kun er bestyrelsen og administrationen, der bliver nedlagt ifølge regeringsoplægget. Jeg ser en mulighed for, at fødevareindustrien selv kan gå ind og være en aktiv medspiller også økonomisk. Måltidets Hus, som bl.a. rummer uddannelse og videreuddannelse, er en ganske god ide, som også kan være med til at fastholde gode gamle danske madtraditioner, erklærer Christian H. Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sund skolemad

- Sund mad til børn i skoler og daginstitutioner har været en overvældende succes. Allerede i første ansøgningsrunde sidste sommer indløb 1.515 ansøgninger fra skoler og institutioner landet over. Ansøgningerne vidnede om stor idérigdom og stor vilje til at skabe mulighed for at give børnene måltidet tilbage i hverdagen, siger fødevareordfører Ritt Bjerregaard.

For nylig erklærede fødevareminister Mariann Fischer Boel (V), at en statslig pulje ikke kan være en afgørende faktor for, at der sættes madordninger i gang på skolerne.