Danske Mejerier kræver en erstatning på 75 mio. kr. fra staten for tabte renter på grund af nøl med sagsbehandlingen af eksportstøtte. Det skriver Berlingske Tidende.

I forvejen kræver slagterierne 50 mio. kr., og dermed kan en samlet regning på 125 mio. kr. fra landbruget til staten blive en realitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Berlingske Tidende skriver, at 40-50 fødevarevirksomheder organiseret i Dansk Industri (DI) også står klar med krav mod staten for mistede renteindtægter.

Deres krav er et tocifret millionbeløb, oplyser Jens Holst-Nielsen, som er konsulent i Fødevareindustrien under DI.

- Det er på sin plads at kræve erstatning for rentetabene. Direktoratet for Fødevareerhverv har udsat vore medlemmer for en helt urimelig langsom sagsbehandling, som har presset virksomhederne på likviditeten, siger Jens Holst-Nielsen til Berlingske Tidende.

Sagen er principiel

Ingen domme har tidligere pålagt staten at betale rentetab hos eksportvirksomhederne, og dermed er sagen principiel.

Vicedirektør Preben Veilstrup Andersen fra Direktoratet for Fødevareerhverv understreger, at staten ikke er blevet beriget af den langsomme sagsbehandling. Samtidig siger han, at direktoratet endnu ikke har taget stilling til, om det vil anerkende erstatningskravene, idet direktoratet endnu mangler at modtage en række oplysninger fra mejerierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hverken Mejeriforeningen eller Danish Crown ønsker at kommentere sagen.

- Vi ønsker at holde lav profil, mens direktoratet behandler vores krav, siger Kristian Svenden, eksportkonsulent i Mejeriforeningen.

- Så længe der forhandles, har vi ikke så meget at sige, siger Gudrun Andreasen, informationschef i Danish Crown.

Siden januar 2001 er der blevet rettet op på sagsbehandlingen i forbindelse med udbetalingen af eksportstøtte.