Danmarks største privatejede slagteri, Koopmann A/S i Silkeborg, kaster håndklædet i ringen.

På et møde tirsdag den 8. januar fortalte ledelsen de 100 ansatte, at der ikke er kommet noget ud af forsøget på at rekonstruere virksomheden. Dermed er slagterivirksomhedens dage talte efter 112 års drift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Som det ligger nu, afskediges alle medarbejdere i morgen eller på fredag. Der er otte ugers opsigelse, og omkring halvdelen af de 100 ansatte har allerede fået tilbud fra Danish Crown, fortæller Mogens Sønderby, tillidsmand på Koopmann.

Tre investorer overtog Koopmann fra Danish Crown den 1. januar 2001, fordi EU satte begrænsninger for fusionen mellem Danish Crown og Vestjyske Slagterier. En af dem er den administrerende direktør Arne Novak.

- Nu er fristen udløbet, og vi kan ikke se en knage at hænge hatten på, siger han.

Medarbejderne er godt stillet

Medarbejderne er dog – forholdende taget i betragtning – ret godt stillet, idet de har lavet en socialplan med Danish Crown, som nu træder i kraft.

- Sidste år og i år står Danish Crown inde for os. Det betyder, at man enten bliver tilbudt arbejde i Danish Crown, omskoling eller kurser, fortæller Mogens Sønderby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arne Novak er glad for den løsning, som medarbejderne blev præsenteret for tirsdag.

- Den i øvrigt ubehagelige situation taget i betragtning synes jeg, at vi kunne præsentere medarbejderne for en rigtig god plan i dag. Jeg regner med at alle er i arbejde senest den 1. maj, og det synes jeg er en særdeles god løsning, siger Arne Novak.

Ikke fritstillet

Koopmann har en slagtekapacitet på cirka 8.000 svin pr. uge, og Danish Crown har været forpligtet til at levere cirka 5.000 grise om ugen. Men den leverance er ophørt, fordi Koopmann ikke har været i stand til at betale for leverancerne.

Selvom der ikke er nogle råvarer, er de ansatte ikke blevet fritstillet. De har otte ugers opsigelse.

- Der er ingenting at lave, men man vil ikke fritstille folk. Derfor kan man kalde dem ind fra dag til dag, og det er selvfølgelig fordi, at man fra ledelsens side stadig håber på at kunne starte op, siger Mogens Sønderby.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om fritstillingen siger Arne Novak:

- Det tager vi stilling til lidt hen ad vejen. Det er jo tåbeligt at gøre noget, som spænder ben for en selv. Og man har tidligere set, at der er kommet en løsning, da det så sortest ud.

Arne Novak fortæller, at der har været ført seriøse drøftelser med flere potentielle redningsmænd.

- Jeg har ikke kun talt med nogle de seneste 21 dage, men også i efteråret. Men du kan ikke leve af næsten at komme i mål, siger Arne Novak.