Abonnementsartikel

Konsolidering har været et meget diskuteret emne det seneste halve års tid, hvilket administrerende direktør Jens Bigum forstår, men samtidig står han fast på behovet for kapital fra andelshaverne

Arla Foods skal bevare sin handlefrihed for at beskytte mælkeprisen, og det kræver mindst to ting.

At selskabet i de kommende år afsætter pæne summer til investeringer, så selskabet kan matche konkurrenterne i de kommende års kamp om markedet. Og at den økonomiske polstring ikke kun sker for lånte midler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Budskabet er Jens Bigums, administrerende direktør i Arla Foods.

- Jeg føler personligt, at det ville være helt uansvarligt at sætte to så store skibe i søen som strategi- og strukturplanen uden at sikre finansieringen, siger han.

Samtidig understreger Jens Bigum, at han udmærket godt forstår den debat, som konsolideringen har medført rundt omkring på kredsmøder og lignende i en tid, hvor mælkeproducenternes økonomi ikke er noget at råbe hurra for.

Men med de kommende udfordringer in mente er der intet valg. Enten investerer man det, der kræves for at følge med. Eller også bliver man overhalet inden om, og så vil det først for alvor gøre ondt i økonomien.

Svæk ikke beskytteren

Og selvom Arla Foods kan låne til en billigere rente på de internationale lånemarkeder, end andelshaverne kan på deres kassekredit, er der ingen vej udenom at trække kapital fra andelshaverne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Finansieringen skal strikkes sådan sammen, at selskabets handlefrihed bevares. Svækker man Arla, svækker man samtidig sin beskytter. Så det er et spørgsmål om ikke at finansiere hele strategi- og strukturplanen med gæld.

- Derfor vil vi utrolig stærkt argumentere for, at der skal være en balance mellem egenkapital og fremmedkapital. Herved kan man fastholde styrken i selskabet, så man ikke om nogle år skal stå overfor bankerne og ikke være i stand til at honorere de krav, der stilles til os, siger Jens Bigum.

Derfor skal cirka 30 procent af strategi- og strukturplanen finansieres med egenkapital.

Er fremadrettet

Alt dette sker for at sikre den fremtidige mejeridrift. Det lægger Jens Bigum ikke skjul på.

- Selvfølgelig er alt det her fremadrettet. Det vil jeg overhovedet ikke lægge skjul på. Så har man et ønske om at forlade erhvervet de kommende måneder, er det her ikke attraktivt, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For nylig forlod fem fynske andelshavere selskabet. Blandt andet i utilfredshed med den konsolidering, Arla Foods kræver af sine andelshavere de kommende år.

- Vi er kede af det, hver gang vi får en udmeldelse, men jeg tror aldrig, at vi kan undgå udmeldelser. I dag kommer der dog flere andelshavere ind i Arla, end der går, siger Jens Bigum.

Selvom der er mange skeptiske ryster blandt andelshaverne, fornemmer Jens Bigum, at de fleste bliver overbeviste om fornuften i konsolideringsplanen og strategi- og strukturplanen, når planerne bliver gennemgået i detaljer og baggrunden for initiativerne bliver forklaret.

- For ser man på den udvikling, som kommer i de kommende år, er det her faktisk ikke specielt ambitiøse planer. Det er nødvendige tiltag. Ikke mere, siger Jens Bigum.