Abonnementsartikel

Storbritannien har erklæret sig fri for mund- og klovesyge, men forventer, at der vil gå måneder, før landet får sin oprindelige handelsstatus i EU tilbage

Datoskiftet fra mandag den 14. januar til tirsdag den 15. januar var skelsættende for britisk landbrug, for ved midnat blev området Northumberland erklæret frit for mund- og klovesyge.

Det område var det eneste, som endnu ikke havde opnået den status, og dermed er hele Storbritannien nu erklæret sygdomsfrit område.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det seneste udbrud fandt sted den 30. september 2001.

- I dag (mandag den 14. januar – red.) efter måneders ødelæggelser af den største epidemi af mund- og klovesyge i noget land i al den tid man har registreret sygdommen, har jeg en god nyhed at annoncere, sagde Lord Whitty, minister for landdistrikter.

- Det sidste område i England og Storbritannien, Northumberland, vil blive erklæret fri for mund- og klovesyge ved midnat, fortsatte han, og kom samtidig med en advarsel.

Ikke samme handelsstatus

- Det er et meget stort skridt i den rigtige retning, men det betyder ikke, at risikoen for sygdommen er væk.

- Det vil tage tid, måske måneder, før vores internationale partnere giver os samme handelsstatus i og uden for EU, som vi havde før udbruddet, sagde Lord Whitty.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Over fire mio. dyr er blevet slagtet siden sygdommen brød ud i februar 2001.