Abonnementsartikel

De danske heste lægger beslag på 80.000 hektar, viser undersøgelse fra Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Heste

I en ny undersøgelse fra Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Heste, viser det sig, at hestesektoren spiller en stor rolle for beskæftigelse og udvikling i landdistrikterne.

- Med 28,3 heste pr. 1.000 indbyggere er Danmark det land i EU, der har den største hestetæthed, fulgt af Sverige og Holland, oplyste landskonsulent Eric Clausen da Landsudvalget for Heste holdt Hestekongres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De officielle tællinger på landbrug med over fem hektar viser, at der er 35.000 danske heste. Men det er kun en lille del. Når vi regner hestene på de mindste landbrug og ridesteder med kan vi konkludere, at der er 150.000 heste i Danmark, fordelt mellem 78.000 hesteejere, siger Eric Clausen.

Undersøgelsen fra Landskontoret for Heste viser, at der til foderproduktion, afgræsning, motionsfolde og baner bruges 80.000 hektar, hvilket svarer til det samlede danske areal med vinter- og vårraps.

Beskæftigelse

Hverken undersøgelsen eller den eksisterende statistik viser, hvor mange fuldtidsstillinger, hestebranchen rummer.

- Ved sammenligning med svenske data kan vi konkludere, at der er mellem 15.000 og 30.000 heltidsjob med hestene. Dermed er vi en stor branche, som bør øge samfundets opmærksomhed på hestenes betydning, og som kan være meget mere aktive i at inddrage hestene i udviklingen af landdistrikterne, siger Eric Clausen.

Dansk hesteråd

Ved Hestekongressen blev kimen i øvrigt lagt til et nyt dansk hesteråd, der skal sætte mere fokus på hele hestebranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ideen er at få bedre samarbejde og forståelse mellem de mange tusinde personer, der har deres erhverv i hestesektoren, siger Eric Clausen.

Forslaget kom på kongressen i et foredrag af direktør Aff Ingdam-Lindgren, Fredensborg.

- Hestebranchen beskæftiger cirka 25 forskellige fagområder. Jeg synes vi mangler et systematisk samarbejde med fælles visioner, både inden for mange af disse fag og på tværs i de nicher, som udgør hestebranchen.

- Det øger behovet for at have en fælles platform, at hesteverdenen er en blanding af professionelle udøvere, hobbyerhverv, livsstil og folkesport. Som erhvervsdrivende mangler jeg tal og fakta for branchen, og jeg tror en fælles paraply kan hjælpe til, at vi i fællesskab kan blive mere synlige.

- Vi har behov for at højne kendskab og kvalitet i hesteverdenen og for at få større fokus fra omverdenen på alt det, hestesektoren har at byde på. Det kan vi løse ved at stifte et talerør og fælles forum for hele hestesektoren, sagde Aff Ingdam-Lindgren, der driver virksomheden Ingdam"s i Fredensborg med udstyr til heste og ryttere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opbakning

- Det er en knaldgod ide. Jeg tør godt sige, at Landsudvalget for Heste er med på den tanke, siger udvalgets formand, Nick Elsass, Hørsholm.

- Landsudvalget er paraplyorganisation for 29 hesteracers organisationer og dermed for hesteopdrætterne, men der er mange andre områder og funktioner i hesteverdenen, som ikke er repræsenteret i et samlende udvalg.