Abonnementsartikel

Fødevareministeriet sender embedsmand til Kina for at løse op for blokade af dansk svinekød

Den kinesiske regering har prompte lukket for blandt andet dansk svinekød, efter EU har lukket for kinesisk kyllingekød, der er belastet af restkoncentrationer. Dermed er en to år gammel kontrovers begyndt at ulme igen.

Og det er et meget uheldigt tidspunkt for Danmark, idet Landbrugsraadet til april planlægger et storstilet handelsfremstød i netop Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Mariann Fischer Boel skal stå i spidsen for det danske fremstød, og hun undlod behændigt at kommentere uoverensstemmelserne på en forberedende konference om handelsfremstødet tirsdag den 29. januar 2002, hvor også den kinesiske ambassadør i Danmark, Wang Qiliang, holdt indlæg.

- En EU-ekspertgruppe var sent i 2001 i Kina for at inspicere de 14 fjerkræslagterier, der har fået lov til at eksportere til EU. Her blev det konstateret, at slagterierne ikke overholdt reglerne for at få lov til at gennemføre eksporten.

- Inden for EU har vi en klar holdning til, at fødevaresikkerheden skal være i orden. Den går vi ikke på kompromis med, understregede ministeren.

- Derfor blev der lukket for importen af kyllingekød til EU fra Kina.

Rammer Danmark

Fødevareministeren betegner det som en gengældelsesauktion, når Kina nu har lukket for eksporten af dansk svinekød til en værdi af tæt ved 350 millioner kroner. Den danske eksport består hovedsageligt af biprodukter i form af ører, tæer og tarme, som er højprisprodukter i Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har kun den kommentar, at det er vigtigt, at vi holder tingene adskilt, således at importen af kyllingekød fra Kina er en ting og eksporten af svinekød fra Danmark en anden.

- Det er jo fuldstændigt afgørende, at alle beslutninger bliver truffet på et videnskabeligt grundlag. Når man så har truffet beslutningen, skal det også begrundes hvorfor.

- Repressalier dur ikke, mener Mariann Fischer Boel.

- Jeg håber, at det her bliver løst hurtigst muligt.

Sender vicedirektør

For at løse problemerne hurtigt, og meget gerne længe inden det danske handelsfremstød i Kina til april, sender den danske regering vicedirektør i Fødevareministeriet, Henrik G. Jensen, af sted til Kina meget snart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan måske også hjælpe de kinesiske slagterier med know how, der kan være med til at løse problemerne hurtigt.

- Henrik G. Jensen skal forhandle om, hvordan problemerne kan løses, uden af være virksomhedskonsulent. Han skal forhandle med de veterinære myndigheder i Kina, forklarede fødevareministeren.

- Det er vigtigt at få det her løst på en fornuftig facon, inden det bliver en reel handelsblokade, som ingen har glæde af.

- Vi har således ingen ønske om, at der her skal eskalere, pointerede Mariann Fischer Boel.