Abonnementsartikel

Det vil tage 10 år, før landmændene i de nye EU-lande får samme støtte som deres kollegaer i EU-15

EU-kommissionen er ved at lægge sidste hånd på på sit forslag til, hvordan udvidelsen af EU skal finansieres.

Den tungeste post bliver landbruget i de nye EU-lande, og ifølge avisen det ny Notat varer det 10 år, før landmændene i de nye EU-lande kommer op på samme støtteniveau som landmændene i de nuværende 15 EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indslusningen af landmændene i de nye EU-lande skal ske gradvist, sådan at de det første år får mellem 10 og 20 procent af den støtte, som deres kollegaer i de hidtidige lande får.

Støtten vil herefter stige gradvist de næste fire år, og efter det femte år vil støttesatserne hurtigere nærme sig den støtte, som udbetales til EU-15 landmændene. Efter 10 år vil landmændene være ligestillede med hensyn til støtte.

EU-kommissionen opererer sideløbende med et forslag om at give udviklingsstøtte til landmændene i de nye EU-lande i overgangsperioden. Denne støtte skal bruges til at geare landbrugene i de nye lande til moderne produktionsmetoder, og dermed fremme en omstrukturering af landbrugene i disse lande i retning af mere mekaniserede bedrifter.

Avisen omtaler ikke, hvad der i øvrigt sker med landbrugsstøtten og kvoteordningerne i forhold til de nuværende ordninger.

I det foreløbige forslag fra kommissionen er der også afsat penge til støtte af udvikling af andre erhverv i landdistrikterne i de nye EU-lande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig forlyder det ifølge avisen, at der efter EU.kommissionens opfattelse ikke bliver råd til at optage Rumænien og Bulgarien i EU før 2008, hvis det såkaldte Berlin-loft over landbrugsudgifterne skal holde.

De øvrige 10 ansøgerlande vil blive optaget i 2004.

Kommissionens forslag offentliggøres den 30. januar.