Abonnementsartikel

Formanden for Mejeriforeningen er enig i, at Arla skal betale mælken økonomisk retfærdigt

- Det her er en fremtidig model til afregning af mælk, og modellen har indbygget en række instrumenter, som vi kan ændre over tid.

- Hvis der er behov for ændringer, der afspejler ændrede markedsforhold eller andet, kan vi bare lave disse ændringer inden for rammerne af det fremlagte forslag, forklarer Kaj Ole Pedersen, medlem af bestyrelsen i Arla Foods og formand for Mejeriforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er forklarer også, at der i forbindelse med budgetlægningen i Arla Foods hvert år bliver et gennemsyn af afregningsmodellen.

- Denne justering skal udmønte sig i en regulering i henhold til mejeriets indtjeningsevne på hele produktmikset. Altså ost, konsummælk, smør, yoghurt, pulver med mere, siger Kaj Ole Pedersen.

Så du er enig i, at afregningen skal være retfærdig og afspejle de gældende markedsvilkår?

- Det første bud er, at det skal være en retfærdig mælkepris. Andet eller tredje bud er, at mælkeprisen skal afspejle, hvad selskabet indtjener, understreger Kaj Ole Pedersen.

Konsummælk rykker værdiforhold

Ifølge Kaj Ole Pedersen er det markedsbaserede værdiforhold mellem protein og fedt ikke 1,4:1, som markedsdirektør Ejnar Jakobsen fra Arla oplyste i MaskinBladet den 25. januar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi sad også med et oplæg på 1,4:1 i begyndelsen, men begrundelsen for at ændre det til 1,7 ligger i, at vi i Arla omsætter 20 procent af indvejningen til konsummælksprodukter.

- Hvis vi skulle tilgodese dette, kunne vi også have valgt et kg-tillæg, og det ville vi ikke.

Men I kan vel godt prissætte protein og fedt i konsummælk?

- Ja, det kan vi godt, og det er også derfor, vi holdt fast i det foreliggende forslag til en ny afregningsmodel.

- Proteinet er vi også begyndt at afregne dyrere internt i Arla mellem divisionerne, der handler på kommercielle vilkår med hinanden, forklarer Kaj Ole Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det vil også sige, at det kommercielle værdiforhold mellem protein og fedt kan ændre sig frem til den 1. oktober 2003?

- Ja, der er ingen garanti for, at det til den tid er 1,7:1, svarer Kaj Ole Pedersen.

De fleste danske mejerier vil nok følge modellen fra Arla, når den er på plads, men det kan vel godt være med en anden vægtning af værdiforholdet mellem protein og fedt?

- Ja, det kan da godt tænkes, at et mejeri med en stor produktion af fede oste skal betale forholdsvis mere for fedtet, mens et mejeri med en produktion, der ikke kræver så meget fedt, vil lægge mere vægt på proteinet, fordi det er mere værd for dem, svarer Kaj Ole Pedersen.

Avlen er foran

Man skal vel passe på køernes sundhed, når man som mælkeproducent fodrer efter mere protein?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det er vigtigt, at de, som har forstand på fodring, hjælper med til det. Køerne skal ikke presses, så de bliver syge, understreger Kaj Ole Pedersen.

Hvad med avlsarbejdet?

- Avlen har været foran afregningen med hensyn til at vægte protein, og hvis vi ser på vægtningen hos SDM, så er den stadigvæk foran om end ikke så meget.

- Men avlen skal jo også være foran, da det tager 10 år at se resultatet. Og så skal man passe på med ikke at reagere i panik over ændringen, mener Kaj Ole Pedersen.