Abonnementsartikel

Seks himmerlandske landmænd står bag udviklingen af en mobil såsædsrenser, som kan bruges på de enkelte bedrifter

Man behøver ikke at være stor for at finde på noget nyt og spændende. Det er seks landmænd fra det vestlige Himmerland bevis på. Sammenhold, initiativ og stædighed har etableret dem som opfindere og entreprenører.

De seks landmænd fra Ålestrup- og Møldrupegnen havde fået lyst til at skifte forderstofkompagniets såsæd ud med deres egen, men de manglede et redskab til at sortere såsæden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De gav imidlertid ikke op af den grund. I stedet begyndte de i starten af 1990"erne at lege med ideen om selv at bygge en såsædsrenser. Det førte til, at de i 1998 startede deres eget firma, Alpro Aps, som dannede rammen om udviklingen af den mobile såsædsrenser, der i dag er en realitet og har fået modelbetegnelsen Alpro-Line 3.

Med den er det blevet muligt for den enkelte landmand at producere sin egen såsæd af græsfrø, raps, ærter, korn og specialafgrøder.

Udviklet trin for trin

De seks landmænd udviklede den mobile rense- og bejdsemaskine ud fra deres egne behov for kvalitetssåsæd. Det har betydet, at de hele tiden har haft maskinens praktiske anvendelighed for øje.

Udgangspunktet for Alpro-Line er en finsk produceret såsædsrenser med udskiftelige tromlesolde. Forskellige størrelse huller i soldene gør renseren brugbar til sortering af sædekorn fra langt de fleste frø- og kornafgrøder.

Første trin var at montere renseren på et trailerchassis, hvilket gør det muligt at transportere den efter en traktor eller en bil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Næste trin var udviklingen af en speciel kørner, Alpro 200, der dels passer til renserens kapacitet, dels arbejder så skånsomt, at også ærter kan gå gennem den uden at flække og dermed miste værdien som såsæd. Det lykkedes, blandt andet gennem en stor indsats af en gruppe ingeniørstuderende fra Ingeniørhøjskolen i Horsens.

Mange muligheder

En kraftig suger på Alpro-Line frasorterer støv og lettere partikler, og den er forsynet med en vægt, der registrerer mængden af færdig såsæd.

Maskinen kan sortere råmaterialet i affald, herunder ukrudtsfrø og en eller to færdige fraktioner fra hver sin udløbsstuds. Sammen med de udskiftelige solde i størrelser fra 2 - 16 mm runde huller og 2- 50 mm aflange huller giver det renseren et meget bredt anvendelsesområde.

Med til Alpro-Line 3 hører et vådbejdseaggregat, der ifølge firmaet bejdser såsæden på samme kvalitetsniveau som de store foderstoffirmaers anlæg.

Jens Erik Rasmussen, en af Alpros seks initiativtagere, forklarer, at bejdseaggregatet er aftageligt, således at det er valgfrit, om man vil bruge det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På økologiske gårde tager vi bejdseudstyret af, fordi økologerne ikke må bejdse kornet. På den måde er vores maskine både anvendelig til konventionelle bedrifter og økologiske, fortæller han.

Derfor sælges bejdseren for sig.

Nem betjening

Selve betjeningen af Alpro-Line 3 er simpel og kan udføres af en enkelt mand. Påfyldning sker maskinelt, og fratagning sker med snegle, så de færdige sorteringer kan fyldes på sække eller på vogn i løs vægt.

Kapaciteten er mellem to og tre tons såsæd i timen alt efter råmaterialets renhed og kravene til den færdige såsæds kvalitet. Det er en væsentligt højere kapacitet, end den typiske landmand har brug for, men maskinens mobilitet gør det oplagt for en gruppe landmænd at gå sammen om at anskaffe og bruge maskinen i fællesskab.

Lokale producenter

Det er virksomhederne, smedene i Hvilsom og Siemested El, der har fremstillet prototypen af Alpro-Line 3.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holdet bag maskinen satser også på, at det er de to håndværksvirksomheder, der skal stå for produktionen fremover, selvom muligheden for at sælge ideen til et af de store firmaer på markedet også eksisterer.

Jens Erik Rasmussen tror i hvert fald på, at der er et stort marked for hans og kompagnonernes maskine.

- Folk synes, at det er en god ide, når de snakker med os, og vi har da også solgt en maskine til Panama, som skal sortere ris, fortæller han.

Han er i øvrigt overbevist om, at der er store muligheder i Østeuropa.: