Abonnementsartikel

Andelsstrukturen, forskning og udvikling er canadisk forskers bud på dansk succes i svinesektoren

Trods hårde vilkår i første halvdel af 2001, opnåede danske svineproducenter årets suverænt bedste priser i EU, oplyser Danske Slagterier. I gennemsnit blev det til 11,99 kr./kg inklusive efterbetaling. De øvrige europæiske lande lå mellem 10 og 125 øre efter de danske priser.

De gode priser skyldes ikke mindst dansk svineproduktions succes på eksportmarkederne, hvilket en canadisk forsker har interesseret sig for og undersøgt nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den canadiske forsker, Dr. Jill E. Hobbs fra universitet i Saskatchewan, konkluderer, at succesen skyldes forskning og udvikling samt organisering og andelsstruktur.

Flere begrænsninger

Hun har analyseret sig frem til, at den danske svineproduktion har nogle umiddelbare begrænsninger, som set udefra er:

Stor eksport

Trods begrænsningerne dokumenterer handelsstatistikken, at:

Dr. Hobbs konkluderer, at styrken ligger i organisering og andelsstruktur samt forskning og udvikling.

Den konklusion vækker interesse hos Danske Slagteriers formand, gårdejer Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er interessant, at en udenlandsk forsker, som på forhånd intet kender til dansk svineproduktion, kommer frem til en så klar konklusion som årsagen til sektorens succes. Organisering, forskning og udvikling er netop de områder, vi også i fremtiden vil prioritere højt, siger han.

Inden for de seneste 20 år er den danske eksport omtrent fordoblet i mængde, mens den i samme periode er tredoblet i værdi. En af forklaringerne på den udvikling er, at de danske slagteri- og forædlingsvirksomheder i 2001 opnåede mellem tre og fem kroner mere pr. kg. eksporteret fersk og frosset svinekød end de nærmeste europæiske konkurrenter Spanien, Frankrig, Holland og Tyskland.