Abonnementsartikel

Danish Crown finder en gang imellem svin med knækkede kanyler i nakkekamme og maner til større omhyggelighed fra svineproducenterne

Det sker, at Danish Crown finder knækkede kanyler i slagtesvin og derfor kræver selskabet en opstramning med hensyn til mærkningen af svinene, så de kan tages fra og man sikrer, at kanylen findes under slagteprocessen.

- Det er en katastrofe, hvis japanerne finder en kanyle i en nakkekam. Grisene skal mærkes, så vi kan tage dem fra og finde kanylen under slagteprocessen, siger underdirektør Flemming Lønbæk Jensen, Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kom med sin opsang, da han for nylig på et seminar for svineproducenter på LandboCenter Midt i Viborg gav sit og Danish Crowns bud på tendenser i svineproduktionen og på svinekødsmarkedet.

Japanerne går meget op i, at der ikke er reststoffer i svinene, hvorimod de ifølge Flemming Lønbæk er ligeglade med, om der for eksempel er halm i stierne.

- Men vi skal hele tiden være opmærksomme på, at de måske på et tidspunkt interesserer sig for den slags forhold.

Bløde parametre

Flemming Lønbæk fremhæver, at Danish Crown er langt fremme med at leve op til kundespecifikke krav til blandt andet bløde parametre og til specifikationerne på de enkelte udskæringer.

Danish Crown sender næsten ingen varer ud af Danmark til færdigt konsum. Stort set alt svinekød sælges til videre forarbejdning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de muligheder, som Danish Crown har brugt til at optimere afsætningen, er at differentiere primærproduktionen. Men det er ikke altid lige enkelt at tilpasse primærproduktionen til de krav, som stilles på forskellige markeder, for det kan gå ud over den optimale afsætning af hele grisen.

Som eksempel nævner Flemming Lønbæk, at produktion af tungsvin til det tyske marked betyder, at midtstykket bliver for stort og ikke kan afsættes så godt som normalt. Og selvom skinkerne indbringer en merpris, kan det ikke opveje fradraget på de øvrige stykker af grisen.

Prisen på grisen

- Det er i øvrigt ikke længere den, der har grisen, der sætter prisen, hvilket var gældende efter Anden Verdenskrig, understreger Flemming Lønbæk. Og det har betydning for måden at afsætte grisene på.

Danish Crown klarer sig ifølge Flemming Lønbæk godt på markedet ved at kunne levere store, ensartede mængder til tiden.

I den forbindelse er selskabets størrelse af stor betydning. Danish Crown er Danmarks næststørste virksomhed og tegner sig for 7,5 procent af den samlede danske eksport af varer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selskabets omsætning er cirka 40 milliarder kroner. Til sammenligning har en supermarkedskæde som Wall Mart en omsætning på 1.200 milliarder kroner.

- Det betyder, at de sætter dagsordenen, og der får de mindre slagterier slet ikke plads. Men det gør Danish Crown, siger Flemming Lønbæk.

Vildfarelse

Flemming Lønbæk serverede også andre kontante budskaber til de 120 svineproducenter i salen.

- Danske svineproducenter tror ofte – og det er en vildfarelse – at vi er lysår foran konkurrenterne med de regler, vi er underlagt. Men det er vi ikke, fastslog han.

- Kundernes krav og forventninger er umættelige, og det er på den baggrund, at Danish Crown har udarbejdet en såkaldt Code of Practise, der skal opfattes som en slags færdselsregler, som alle skal leve op til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Code of Practise er blot en forudsætning for at bevare den position, vi har, for verden omkring os bevæger sig, siger sagde Flemming Lønbæk til svineproducenterne.

Som illustration af betydningen af Code of Practise nævner Flemming Lønbæk, at store engelske supermarkedskæder hyrer konsulenter, der tjekker kødet tilbage i de forskellige led ud til primærproducenten.

- De kan finde på at udpege konkrete svineproducenter, som de gerne vil besøge for at se, om leverandøren lever op til de krav, som Danish Crown har lovet.

- Med Code of Practise bliver det muligt at degradere producenter til anden division, hvis de giver Danish Crown et dårligt image, forudser Flemming Lønbæk og tilføjer, at det også betyder et fradrag i afregningen til den pågældende leverandør.Foto