Norske Kverneland har i 2001 afsluttet omfattende omstruktureringer, og derfor melder koncernen nu ud, at det er naturligt at fortsætte væksten gennem yderligere opkøb.

Kverneland ASA opnåede i 2001 et driftsoverskud på 208 millioner norske kroner i modsætning til et tab på 269 millioner kroner i 2000. Nettooverskuddet udgjorde 34 millioner norske kroner imod et underskud i 2000 på 293 millioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremgangen tilskrives omstruktureringer og en stærkere markedsposition, og det er et resultat, der vækker tilfredshed hos den administrerende direktør Atle Eide, som også udtrykker optimisme med hensyn til 2002-resultatet.

Koncernens omsætning blev i 2001 3,9 milliarder norske kroner, hvilket er en fremgang i forhold til året før på over 100 millioner norske kroner. Fremgangen skyldes fortrinsvis opkøb inden for vingårds-segmentet.

Ifølge Kverneland oplevede koncernen en tilbagegang i landbrugs-segmentet på cirka en procent i 2001 i et marked, der faldt omkring 10 procent.

Strategisk vækst

Tiden er ifølge Kverneland moden til yderligere strategisk vækst, og grundlaget bliver en udvidelse af egenkapitalen i to tempi.

Første del af udvidelsen bestod i udstedelse af 275 millioner kroner ny aktiekapital, som blev tilbudt eksisterende aktionærer samt nye private og institutionelle investorer. Tegningen blev kraftigt overtegnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anden fase af kapitaludvidelsen finder sted, så snart Oslo-børsen har godkendt udbudsprospektet, og aktierne tilbydes de Kverneland-aktionærer, som ikke modtog tilbuddet i første fase. Kursen bliver også ved denne udvidelse 124.

Provenuet fra kapitaludvidelsen skal i de kommende 12 måneder fortrinsvis anvendes til opkøb inden for vingårds-segmentet.