Abonnementsartikel

Nestlés beslutning om at lukke sin fabrik i Hjørring rammer fire små mejerier hårdt, men Arla er parat til at hjælpe

Fire små andels- og privatmejerier i Nordjylland kommer i klemme, når Nestlé om et halvt år lukker sin fabrik i Hjørring, skriver Børsen.

Dermed står mejerierne uden aftager til 40 mio. kg mælk, men Arla Foods er parat til at købe mælken, hvis der kommer en henvendelse fra enten mejerierne selv eller Nestlé, oplyser administrerende direktør Jens Bigum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da MD og Kløver i sin tid fusionerede, stillede Konkurrencestyrelsen en række krav, men Arla er parat til at hjælpe de fire klemte mejerier, uanset om Arla er forpligtet til det ifølge Konkurrencestyrelsen eller ej.

- Uanset aftalen med Konkurrencestyrelsen føler vi os forpligtede til at aftage mælken fra de fire nordjyske mejerier, selvom nogle af vore andelshavere synes, at det kan virke urimeligt. Med den størrelse Arla Foods har, hviler der en forpligtelse på os til at opsuge den ledige mælk. Det er vi nødt til at acceptere, siger Jens Bigum til Børsen.

De fire berørte mejerier ligger i Hirtshals, Ingstrup, Asaa og Åbybro. Alene Ingstrup Andelsmejeri afsætter 75 procent af sin indvejede mælk på 27 mio. kg til Nestlé.

Nestlé offentliggjorde for nylig et regnskab, der viste, at koncernen omsætter for 426 mia. kr. og har et nettoresultat på 33,5 mia. kr.

Med lukningen i Hjørring forsvinder verdens største fødevarekoncern helt ud af Danmark som producent af mælkebaserede produkter.