Abonnementsartikel

EU-støtten til landbruget bremser erhvervets vækstmuligheder

EU"s støtte til landbruget er både dyrt for skatteborgerne og for landbruget selv.

Således koster EU-støtten til landbruget hvert år hver eneste dansker over 2.000 kr. pr. år, samtidig med at den bremser udviklings- og vækstmulighederne på de danske svinefarme, kvæggårde og planteavlsvirksomheder, skriver dagbladet Børsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tidligere overvismand Arne Larsen er i hvert fald ikke i tvivl om, at EU-støtten er en lige så stor vækstbarriere som den danske landbrugslov.

- Vækst og udvikling kræver til stadighed, at eksporten stiger. Og det kan den kun, hvis der er markedsadgang over alt i verden. Det er udelukket, hvis vi i Europa opererer med støtte, siger Arne Larsen.

Bliver bakket op

I avisen bliver han bakket op af forskningschef Søren E. Frandsen fra Fødevareøkonomisk Institut.

- Støtten til EU"s landbrug koster på vores handlefrihed internationalt. Den giver Danmark og EU problemer i forhold til USA eller andre lande, vi gerne vil handle med, siger han.

En fjernelse af støtten vil få stor betydning for prisfastsættelsen på landbrugsejendomme – og dermed vil det som udgangspunkt ramme nuværende landmænd, som har købt bedriften ud fra en prisfastsættelse med støtte. Men dette problem kan løses rent politisk, slår Søren E. Frandsen fast.