Nye tal fra Det Danske Fjerkræraad viser, at salget af økologiske æg i landets butikker i 2001 nåede op 5,6 millioner kg. Det er en stigning på 1,1 million kg i forhold til 2000, hvilket svarer til en fremgang på 24 procent.

Den økologiske andel af det samlede ægsalg steg dermed fra lidt under 14 til lidt over 15 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremgangen viser, at forbrugerne har stor tillid til det arbejde, der foregår ude på de økologiske bedrifter. Økologerne arbejder meget bevidst med hele tiden at forbedre dyrevelfærden og miljøet, og det bliver åbenbart påskønnet af mange forbrugere, siger Jørgen Pedersen, formand for Brancheudvalget for æg- og fjerkræproducenter i Økologisk Landsforening.

Han tilføjer, at landmændenes lyst til at udvikle produktionen hen mod de økologiske målsætninger blandt andet giver sig udslag i, at økologerne for tiden anvender syv forskellige hønseracer. Nogle giver brune æg, andre hvide eller cremefarvede. Formålet er at finde de racer, der trives bedst som frie høns med adgang til udendørs hønsegård.

Statistikken viser også, at danskerne sidste år i alt købte 36,7 millioner kg æg. Det var 3,9 millioner kg mere end året før og dermed en fremgang på 12 procent i det samlede salg.

Stigningen i den økologiske afsætning har dog ikke ført til større indtægt for den enkelte økologiske ægproducent.

Økologisk Landsforening oplyser, at på grund af ændrede markedsforhold i branchen voksede den økologiske produktion lige så hurtigt som salget. I 2000 blev der produceret 5,9 millioner kg, og det steg i 2001 til 7,0 millioner kg økologiske æg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste af de økologiske æg, som danskerne ikke selv spiser, bliver eksporteret til Tyskland.