Abonnementsartikel

Konsulenter fra Landbrugets Rådgivningscenter skal i samarbejde med polske kolleger sætte standarder for polsk landbrugsbyggeri, så det kan leve op til EU"s regler

Landbrugets Rådgivningscenter skal levere faglig information til polsk landbrug om staldbyggerier, der opfylder EU"s regler.

En kontrakt til godt 16 millioner kroner underskrives i Warczawa, og projektet skal være med til at forberede Polens optagelse i det europæiske fællesskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal flytte den enorme bunke af viden om dansk staldbyggeri, som rådgivningstjenesten i Danmark har skabt over årtier. Landbrugets Rådgivningscenter kan reelt som det eneste rådgivningscenter i verden levere alle informationerne samlet, fordi vi har alle produktionsretninger under samme tag i Skejby og har tradition for at arbejde på tværs af fagområder, forklarer chefkonsulent Tormod Overby, Landskontoret for Bygninger og Maskiner, der er projektleder.

Han påpeger, at det handler om at kunne efterleve EU-regler om dyrevelfærd, hygiejne, miljøforhold og arbejdsmiljø i de nye produktionsbygninger, som samtidig skal bygge på det nyeste design og de nyeste produktionsmetoder.

EU bidrager med 15 millioner kroner af det samlede budget på lidt over 16 millioner kroner. Polakkerne dækker omkostningerne ved egen arbejdsindsats.

International Afdeling på Rådgivningscentret stiller international konsulent Henry Jørgensen til rådighed for projektet. Han flytter i juli til den polske hovedstad, hvor han skal bo i halvandet år og koordinere projektet.

Sætter standarder

Projektet skal lære polakkerne det bedste af det bedste inden for byggeri af stalde til kvæg, svin, får, fjerkræ og heste. Opgaven omfatter også bygninger til opbevaring af foder og gødning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil løse opgaven med en faggruppe, der på hvert produktionsområde bliver sammensat ligeligt af danske og polske konsulenter. Danskerne skal formidle den nyeste know-how til de polske kolleger. Sammen skal de så skabe en standard, der passer til de polske forhold, forklarer Tormod Overby.

Projektet er målt på økonomi det største internationale enkeltprojekt på Landbrugets Rådgivningscenter i de mere end ti år, som International Afdeling har eksisteret. 23 konsulenter fra fire af de faglige landskontorer og International Afdeling kommer i løbet af to år til at medvirke ved flytningen af viden fra Danmark til Polen.

Uddanner 2.000 rådgivere

- Når vi er færdige med den store opgave, vil omkring 150 polske konsulenter være klar til at viderebringe de polske "Farm Standards" til flere kolleger. Målet er, at cirka 2.000 polske konsulenter til sidst skal kunne rådgive polske bønder om etablering af produktionsbygninger efter EU"s regler og dermed være med til at modernisere polsk landbrug, siger Tormod Overby.

Han gør opmærksom på, at projektet ikke blot har rådgivere og landmænd som målgruppe.

- Informationerne skal i lige så høj grad ud til myndigheder, lån- og støttegivere samt bygnings- og maskinbranchen både i Polen og Danmark, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De grupper skal i lige så høj grad være klar, når de polske landmænd for alvor går i gang med at investere i nye staldsystemer for at kunne klare sig på EU"s indre marked, siger Tormod Overby.

- Overholdelse af de nye Farm Standards bliver nemlig en betingelse for at få finansieringsmidler fra bl.a. EU-puljer under PHARE-projektet.