Abonnementsartikel

Den sydtyske producent af græsmaskiner Fella indleder en offensiv på det danske marked sammen med den danske importør, Stenderup Maskiner

Fella-fabrikken satser kraftigt på at øge sin markedsandel på det danske marked for græsudstyr ved at lancere en helt ny serie af maskiner samt gennemføre en væsentlig reduktion i prisen.

Satsningen finder sted i samarbejde med fabrikkens danske importør, Stenderup Maskiner A/S ved Rødding.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den tyske fabrik er beliggende nær Nürnberg og ejes af Netagco-koncernen, som blandt andet også ejer Trioliet i Holland, som producerer vertikalblandere og siloblokskærere, som Stenderup Maskiner også importerer til Danmark.

- Fella har produceret landbrugsmaskiner siden 1918 og er igennem årene vokset til at blive Europas førende specialproducent af græsmaskiner med et produktsortiment bestående af en komplet linie indenfor skivehøstere, vendere og rotorriver, fortæller Mogens Jensen, Stenderup Maskiner.

Ny fabrik

Fella har netop taget det første spadestik til en helt ny fabrik ved siden af den eksisterende.

Udvidelsen sker for at blive rustet til den store succes, som Fella ifølge Mogens Jensen har oplevet gennem de seneste år med en ny serie af maskiner kaldet mega.

Fellas grundidé er at producere alle delene selv og opnå en kvalitet, man selv har kontrol over, og det har givet succes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Produktionen er steget markant, hvilket betyder, at man har kunnet producere flere maskiner med mindre omkostninger. Succesen betyder også, at man har været i stand til at reducere listeprisen med op til 25 procent, hvilket vil gøre Fella endnu stærkere på markedet, forudser Mogens Jensen.

Mega-line

Fella mega-line er en serie af maskiner, som bliver introduceret i løbet af 2002 og 2003 på det danske marked. Serien omfatter skivehøstere med en arbejdsbredde på op til 13 meter.

Fella megaswad er en serie af kraftige rotorriver på op til 12,5 meters arbejdsbredde. Rotorriverne er udstyret med kraftige rivearme og lange rivefjedre, som skal sikre en optimal rivning i selv større mængder og tunge materialer.

De enkelte rive-sektioner er monteret med bogie-hjul og ballon-dæk, som giver en meget stabil kørsel.

Storriverne produceres efter to principper. I den ene model føres alt materialet til den ene side, mens den anden model samler materialet i et midterskår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fella megaset er en serie af høvendere, hvor bredden varierer fra 4,3 – 13 meter og som enten er liftophængte eller bugserede maskiner.

Fella-høvenderne er også monteret med store ballonhjul og på de hydraulisk opklappelige maskiner er gearkasserne fabrikeret, så de automatisk frakobler, hvis man skulle klappe maskinen sammen, inden denne er stoppet.

Høvenderne kan omstilles til transport, uden at chaufføren skal ud af traktorens kabine.

Skivehøstere

Fella megacut er en serie af skivehøstere, hvor ethvert behov kan blive dækket fra 1,7 til 10,5 meters bredde. Skivehøsterne produceres i en liftversion, en bugseret version, en halvbugsert version og som frontmonteret.

Fælles for alle skivehøsterne er, at de er monteret med - eller kan monteres med – crimper, som kan af- og påmonteres i løbet af få minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle skivehøsterne leveres op til tre meter i effektiv skærebredde, og herfra er det de halvbugserede, der leveres i tre, fire, ni og 10,5 meters bredde.

Skivehøsterne er med kassette-opbygget skivebjælke, hvilket betyder, at hvis et uheld skulle være ude, kan man nøjes med at skifte en enkelt tallerkensektion.

- Dermed behøver man ikke at skille hele bjælken ad. Det betyder både bedre sikkerhed, og at man er hurtigt kørende igen, siger Mogens Jensen.

Skift til transport

De store halvbugserede maskiner bryder også med traditionen om at klappe maskinen op i luften. Man svinger i stedet maskinens sektioner om bag ved traktoren, hvorved den store liftbelastning undgås, da skivehøsteren kører på et stort transporthjul.

Transporthjulet bruges også i marken som støttehjul for skivehøsteren. En kraftig konstruktion sammen med støttehjulet er bæreramme for skivehøsteren, som derved er ophængt i et parallelogram, der også er kendt fra Fellas frontmonterede skivehøstere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ophængningen på denne måde betyder, at skivehøsteren trækkes og dermed får en meget stabil og rolig kørsel på marken.

Skift fra arbejde til transport sker fra chaufførens sæde, og selv den store Fella SM 1100 skivehøster med en arbejdsbredde på 10,5 meter er nede på en transportbredde på tre meter uden overhovedet at belaste liften, selv om maskinen vejer tre tons.

Stenderup Maskiners forventninger til det nye Fella-program er meget store.

Det skyldes blandt andet ganske betydelige prisnedsættelser, uden at der er slækket på kvaliteten.