Hvis der monteres nye dyser, står valget som regel mellem tre forskellige typer:

Jo finere forstøvning jo større risiko for afdrift. Ser man kun på afdrift, er Injektordyserne derfor det bedste valg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dækningen af planterne er imidlertid bedst med fin forstøvning, og det betyder i praksis sikrere virkning af midlerne, når de udsprøjtes fint.

Valget af dysetype er derfor et kompromis, som ofte ender med valget af lavdriftsdyser, der i marken har vist sig at give gode resultater ved de fleste sprøjtninger.

Eventuelt suppleres med injektordyser for at kunne sprøjte den eller de yderste omgange med et minimum af afdrift.

Dysestørrelsen afhænger af det ønskede tryk, den ønskede vandmængde og ikke mindst den ønskede hastighed.

Trykket bør for standard- og lavdriftsdyser være ca. 1,5 til 3 bar, mens det for injektordyser skal være ca. 3-5 bar. Anvendes der en sprøjte med luftassistance, kan man tillade sig at anvende finere forstøvning og derfor højere tryk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vandmængden bestemmer sammen med forstøvningen, hvor godt planterne dækkes af sprøjtevæsken. Derfor er en stor vandmængde sikrere at bruge end en lille. Ved brug af konventionelle sprøjter er 150 l/ha en god vandmængde, medens 80- 100 l/ha passer til de fleste opgaver ved brug af luftassistance.

Hastigheden bør under gode sprøjtebetingelser for konventionelle sprøjter ikke overstige otte km/t, mens man med luftassistance kan køre op til ca. 14 km/t. Blæser det, bør man køre langsommere.

For en konventionel sprøjte kunne dysen til 150 l/ha 8 km/t være en Lavdriftsdyse størrelse 03 ved 2 bar, og ønskes en lavere vandmængde, f.eks. 110 l/ha, kunne dysen hedde lavdrift 02 ved 8 km/t og et tryk på 2,5 bar.