Abonnementsartikel

Doublet-Record præsenterer nyheden Euro-Seeder 4m på AgriMark

Reduceret jordbearbejdning eller en kombination mellem reduceret jordbearbejdning og pløjning med efterfølgende såning vinder afhængig af afgrøde mere og mere frem på de professionelle planteavlsbrug.

Baggrunden for at vælge den reducerede jordbearbejdning, hvor den kan praktiseres uden risiko for at mindske udbyttets størrelse eller kvalitet, er ganske enkel. Der kan nemlig spares tid, og tid er jo penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange planteavlere er imidlertid usikre overfor, om den reducerede bearbejdning af jorden kan leve op til kravene om ikke at miste størrelse og kvalitet i udbyttet. Afgørende i den sammenhæng er både forfrugt og jordens bonitet.

Derfor har mange planteavlere også valgt en strategi, hvor ploven stadig er en aktiv del af maskinparken – men den kommer ikke nødvendigvis ud at køre i alle marker hvert år.

Og hvor ploven ikke har været inde, bliver der stillet andre krav til såudstyret. Så hvorfor ikke lave en såkombination, der både kan arbejde i pløjet og upløjet jord?

Ved intensivt udviklingsarbejde har firmaet Doublet-Record udviklet en ny Euro-seeder 4m, der netop egner sig til at så, uanset om der er pløjet eller ikke.

Den nye Euro-Seeder 4m bliver præsenteret på AgriMark den 3. og 4. maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bærevalser forrest og bagerst

Euro-Seeder er en bugseret såmaskine, der i arbejdsstillingen bæres af valser både før og efter såskærene.

Doublet-Record tilbyder valg mellem fire typer valser:

Den sidstnævnte har i forsøg vist sig at have en formidabel bæreevne, og et specielt system til afskrabning holder den ren selv under meget vanskelige forhold, anfører firmaet.

Bærevalserne er ophængt i sektioner af to meter, som arbejder uafhængigt. Konstruktionen giver mulighed for bevægelser på op til syv centimeter sideværts, og det sikrer en høj grad af præcision i sådybden.

Den bagerste valse sørger for at lukke sårillerne og trykke jorden sammen om udsæden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Valgfri forredskab

Placeret foran forreste bærevalse kan man frit vælge mellem enten to rækker harvetænder eller en række med harvetænder og en slæbeplanke monteret i en højdeindstillelig ramme.

Denne bearbejdning er nok til at sikre et optimalt såbed, når traktoren forud har pakket pløjelaget (efter pløjning).

I stubbearbejdet jord, hvor der praktiseres reduceret jordbearbejdning, kan harvetænderne udskiftes med to tækker skråtstillede skiveskær, der udfører en opharvning og en jævning af såbedet uden problemer med slæbning af halm og stubrester.

Sår med skiveskær

Skiveskærene til såningen er monteret på en kraftig, to-bullet ramme ophængt i et indstilleligt parallelsystem. Indstillingen foregår med et let tilgængeligt håndtag, der trækker to spindler samtidigt, så såskærene kan stilles præcist.

Skiveskærene har en diameter på 400 mm, og ved hjælp af en kraftig fjeder kan de arbejde med skærtryk på 140-200 kg afhængig af indholdet af såsæd i såkassen på 3.100 liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rækkeafstanden er 12,5 cm, og afstanden mellem de to buller er 50 cm, hvilket giver en god gennemgang af eventuelle halm-, stub- og planterester.

Arbejdshastigheden kan på den baggrund, uden problemer med at overholde den ønskede sådybde, komme op på 12-15 km/time, anfører Doublet-Record.

Til storsække

Det er hårdt knoklearbejde og tillige tidskrævende at fylde såkassen med såsæd i 50 kg sække, og derfor er Euro-Seeder 4m konstrueret, så man kan anvende storsække.

Låget har således en åbning på 1,2 gange 1,4 meter, og der kan nemt være to storsække i såkassen ad gangen.

Såsystemet er det luftbaserede Rauch/Venta med dosering via et centralt cellehjul, som kan udså alle typer såsæd i mængder fra 1,5 til 430 kg pr. hektar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Via computeren til såmaskinen kan der anlægges plejespor, og tommeldingen fra såkassen kan indstilles efter ønske.