De seneste to år er svinekødseksporten til Ungarn steget drastisk og beløber sig nu til lidt over 115 mio. kr. mod den beskedne sum af fire mio. kr. i 1999, skriver Børsen.

Den direkte årsag er, at den ungarske svineproduktion er faldet voldsomt de seneste år. Samtidig er det lykkedes for landet at få foden inden for på markeder som Japan og Sydkorea. Alene sidste år eksporterede Ungarn for op mod én mia. kr. til de to lande i Fjernøsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det har givet plads til dansk svinekød til trods for, at Ungarn har en selvforsyningsgrad på svinekød på 110-112 procent.

På trods af den store eksportstigning de seneste år har salgsdirektør Jens Haven Christiansen, Danish Crown, ikke meget tiltro til det ungarske marked på længere sigt.

- Det ungarske marked går ind imellem op og ned, og Ungarn har et af de bedre landbrug i hele Østeuropa, så på sigt tror jeg ikke, der er noget at komme efter på det marked, siger Jens Haven Christiansen.

Danskere til Ungarn

En ungarsk jordreform, der gør det lettere at erhverve landbrugsjord i Ungarn, skal være med til at få blandt andet danske svinebønder til at investere og etablere sig i landet.

Foreløbig er fem danske svinebønder i selskabet Dan-Farm Holding A/S ved at undersøge mulighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Géza Hegedüs, president for organisationen Livestock and Meat Product Bogard, siger, at Ungarn er parat til at yde danske svinebønder, der vil etablere produktion i landet , al den hjælp, de har behov for. Og så tilføjer han, at der er grund til for danskerne at skynde sig, blandt andet fordi ungarerne foretrækker danskere frem for hollændere, som allerede er godt i gang i Ungarn.

Børsen mener, at meget tyder på, at de fem danske svinebønder, der vil etablere sig i Ungarn, er på vej til at købe et af de tidligere meget store statskollektiver for derefter at omdanne det til et aktieselskab.