England ønsker at sænke andelen af importerede økologiske varer, og det kan true den danske eksport hertil, skriver Økologisk Jordbrug.

Således peger en kommission nedsat af den engelske regering på, at national satsning på økologi kan genrejse britisk landbrug efter kogalskaben og mund- og klovesygen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og denne tanke bliver både bakket op af lokale producenter, økologi-organisationen Soil Association og de største britiske supermarkedskæder.

Eksempelvis har Tesco annonceret, at de økologiske slagtekyllinger, smørret samt osten i butikkernes kølediske fra foråret udelukkende vil være britiske. En anden stor kæde, Sainsbury, har meddelt, at mejeriprodukter og kød fra 2004 udelukkende skal være britisk.

Storbritanniens importandel ligger på 70 procent, og selvom der nu rejses krav om mere egenproduktion, og den omtalte rapport foreslår offentlig støtte som et middel til at nå målet, er det ikke realistisk, at britiske producenter kan dække behovet på kort sigt.

Alligevel dæmper Økologisk Landsforening nu forventningerne til det britiske marked, som i de senere år har oplevet kraftig vækst og med en omsætning på 140 mio. kr. sidste år er det største eksportmarked for danske øko-varer.