Abonnementsartikel

Lørdag den 18 maj holder Stihøjs Gedefarm på Fyn åben stald, hvor det er muligt at se geder af racerne Boer, Nubisk, Anglo-Nubian og Toggenburg, samt krydsninger mellem disse racer

En fynsk gedeavler med kødgeder slår lørdag den 18. maj dørene op for alle interesserede.

Bag arrangementet står Stihøjs Gedefarm i Glamsbjerg og Dansk Anglo Nubisk Gedeavlerforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved et besøg på farmen kan man få en snak med erfarne gedeavlere og høre om geder, gedeavlerforeninger og meget mere.

Man kan også se, hvordan gedeavleren har indrettet stalde og folde og hvordan gederne bliver passet. Den åbne stald byder på mulighed for at smage samt bestille gedekød.

Avlerne modtager også gerne bestilling på levende dyr af forskellige racer.

Mest spiste

Gedekød er ifølge de danske gedeavlere verdens mest spiste kød og en delikatesse for muslimer. Kødet er fedtfattigt og kolesterolfattigt.

Ved det fynske arrangement kan man se racerne Anglo-Nubian og Toggenburg, der er helt nye racer i Danmark, som kun findes på den fynske farm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrene er med i sundhedsprogram og skal til sommer testes for sidste gang, for at opnå M3-status. De står derfor på en nabogård, men kan fremvises, hvis man ønsker det.

Toggenburgeren er en stor grå/brun højtydende malkeged, der er meget opfindsom og med temperament.

Anglo Nubian er en malkeged af combitypen, der bruges, både som malkeged og kødleverandør. Det er en stor eksotisk ged med romernæse og lange ører, og alle farver og farvekombinationer er tilladt. Den har et blidt temperament og er god som flokdyr. Bukke kan veje op til 140 kg, og geder op til 110 kg. Stangmål for bukke er 94 centimeter og for geder 81 centimeter.

I Amerika, Australien, New Zealand og flere andre lande bliver racen brugt til krydsningsavl, fordi den giver hurtigtvoksende kid og fedtfattigt kød. Ved at krydse den på boer eller boer-krydsninger, bliver afkommet både større og længere og giver dermed mere kød i fryseren.

Det er muligt at læse mere om geder på http://www.anglo-nubisk.dk