En ny udkørselsmaskine fra Sverige og kraftige stenknusere fra Italien er blandt de nyheder, som Interforst præsenterer på årets Skov & Teknik.

Firmaet viser udstyr til mange forskellige former for opgaveløsninger – både rullende materiel og mere stationært udstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Interforst introducerer nu udkørselsmaskiner fra Vimek, som ifølge Interforst er kendetegnet ved høj effektivitet pakket ind i forholdsvis små ydre mål.

- Det betyder, at der er tale om maskiner, der kan komme frem overalt og effektivt løse de lidt mindre udkørselsopgaver, siger direktør Lau Toxværd, Interforst.

- Vimek 606 D opfylder et behov for fleksible maskiner, der kan køre overalt. Det er en selektiv maskine, som kan køre mellem træerne og sno sig rundt efter forholdene. Den henvender sig blandt andet til mindre skovdistrikter, kommuneskove og lignende, hvor man ikke er interesserede i store spor i skoven efter maskiner og traktorer, og hvor man tænker meget på jordtryk, miljø og driftsøkonomi – den bruger højst tre liter diesel i timen. Den er velegnet i mindre skove med varieret bevoksning, siger Lau Toxværd.

Træk på seks hjul

Interforst markedsfører først og fremmest model 606 D, som er seks-hjulstrukket og med mulighed for tilpasning med forskelligt udstyr.

Maskinen drives af en 20 HK Kubota motor og kan laste tre tons. Til vanskeligt terræn, eller hvor man ønsker lavt jordtryk, kan bogievognen udstyres med larvefødder. Som tilbehør findes en vogn og læssegrab, så skovvognen kan omdannes til en lille dumper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Førerpladsen har vendbart sæde og dobbelte betjeningsgreb, så kørselsretningen hurtigt kan ændres. Maskinen er fuldt funktionsdygtig i begge kørselsretninger. Førerkabinen er rummelig og opfylder høje krav til komfort og ergonomi trods maskinens beskedne mål. Største bredde er 1,6 meter.

Vognen er udrustet med radiostyret kran, som letter arbejdet, hvis stammerne ligger i uvejsomt terræn.

Gren- og stenknusere

Sammen med Vimek-udkørselsmaskinen viser Interforst også Nokka-skovvogne og –kraner, som løser lignende opgaver, men som kræver en traktor foran. Ligeledes Igland skovspil, der er et norsk skovspil med eller uden radiostyring.

Interforst har gennem mange år forhandlet de italienske FAE-grenknusere, som er kraftige knusere, der anvendes til oprydningsopgaver i skove og juletræsplantager. Der findes en bred vifte af modeller, som spænder fra mindre udgaver beregnet til rydning af buske og brakarealer, til den største, UMH 225, der rydder selv store stubbe ned til 10 cm under jorden og efterlader et areal klar til nyplantning.

- Vi har nu valgt at supplere med stenknusere, som er velegnede, hvis man har murstens- og betonbrokker, der skal sønderdeles og for eksempel bruges til vejfyld. De kan også knuse marksten op til 25 cm diameter, så der er tale om virkeligt kraftigt udstyr. Ved selv at få oparbejdet materialet og bruge det som fyld på egen matrikel sparer man mange penge til deponering og bortskaffelse, fortæller Lau Toxværd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brændemaskiner

KISA har lanceret en ny brændemaskine, der i sin konstruktion følger modellen Vedproff T 45. Den nye model tager stammer på op til 35 cm i diameter og kan udrustes med stokbord med rullefremføring af stammerne, så arbejdet bliver mest muligt effektivt med mindst mulig brug af manuelle kræfter.

Når stammerne er ført ind i maskinen, saves de med en fastmonteret kædesav i ønsket længde op til 55 cm og kløves i 4-6 stykker alt efter, hvilket kløvejern, man vælger. Man kan vælge at tilknytte en transportør, så det færdige brænde kører direkte i container eller til lagerplads. Resultatet er en højeffektiv brændemaskine til en konkurrencedygtig pris.

Finsk savværk

Vil man se et savværk i drift, er muligheden til stede ved et besøg hos Interforst på Skov & Teknik. Firmaet viser et finsk Laimet savværk i drift. Savværket er transportabelt og traktordrevet. Laimet har eget prøveværksted, så alle modeller bliver testet, inden de forlader fabrikken.

- Der er tale om topprofessionelt udstyr med en høj kapacitet, siger Lau Toxværd.

- Vi oplever en klar tendens i retning af, at skovejere selv ønsker at oparbejde deres træ. Især efter det store skovfald i 1999 har mange indset, at man får mere ud af sine ressourcer, hvis man selv tilfører det den merværdi, som oparbejdningen til brædder og stolper betyder. Samtidig giver det en mulighed for selv at styre afsætningen på en måde, som man ikke kan, hvis man alene vælger at afsætte råtræet, siger Lau Toxværd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flishuggere i flere udgaver

Interforst markedsfører en af markedets største flishuggere, den finske Junkkari G500, som mades med kran og kan tage stammer på op til 45 cm i diameter.

Derudover præsenteres flere modeller af TP-flishuggere fra Linddana, som Interforst for nylig har indgået forhandleraftale med. Man kan også se stubfræsere i drift, idet Interforst viser amerikanske Rayco stubfræsere.

Når træet er fliset, kan det blandt andet anvendes til brændsel i stokerfyr. For at gøre arbejdsgangen med træet helt færdig vises derfor også Veto flisfyr, som er stokerfyr til mange former for biobrændsel.

- Fyrene kører uproblematisk med både korn, træpiller, flis og andre biobrændsler, siger Lau Toxværd.