Abonnementsartikel

Voksende krav om giftfri og sikre fødevarer i Kina kan give Danmark en eksportfordel

Danske fødevarefirmaer har fået en ny mulighed for at gøre sig gældende på det enorme kinesiske marked, mener statskonsulenten ved ambassaden i Beijing, Jørgen Skovgaard Nielsen.

I Kina er fødevaresikkerhed, ifølge Politiken blevet så varmt et emne, at der nu laves handlingsplaner for "forureningsfrie" grøntsager og økologisk fødevareproduktion i det såkaldt rige guldbælte, der tæller over en kvart milliard indbyggere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jørgen Skovgaard Nielsen mener, at danske firmaer bør kunne udnytte de muligheder, som den nye tendens i det store land giver.

- Grønne forbrugerkrav er helt bestemt af stor betydning på store dele af det kinesiske marked. Fødevaresikkerhed og pesticidfrie grøntsager betyder meget for de nye opinionsdannere i byerne. Og der er ingen tvivl om, at danske virksomheder, som vil ind på det kinesiske marked, kan udnytte de høje krav til miljø og fødevaresikkerhed, der bliver stillet til landbruget i Danmark. Det er en klar konkurrencefordel herude, siger Jørgen Skovgaard Nielsen.

Sikring af rene grøntsager

At miljøbevidsthed og fødevaresikkerhed ikke bare er tomme kinesiske ord, kan ses i de kinesiske aviser for tiden.

For eksempel har bystyret i Kinas største by, Shanghai, sat 20 millioner kroner af til at sikre, at byens 17 millioner indbyggere kan få rene grøntsager fra bønderne omkring byen.

Det er først og fremmest brugen af sprøjtegifte, som skal nedbringes på 200 gårde. De skal alle indgå i et program med kvalitetskontrol, sporbarhed og test for pesticidrester.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også økologi vil regeringen i Beijing have i gang, og en mærknings-, certificerings- og kontrolordning er netop sat i gang.

I storbyernes supermarkeder er små økologiske sektioner til de mange nyrige kinesere et tegn på en ny grøn bølge i kæmpelandet.