Abonnementsartikel

Nyt energisparekatalog indeholder også data om traktorer, ventilation samt markarbejde

Fokus på forbruget af energi kan lune i tegnebogen. Ventilationsanlægget kan være for dyrt i drift og forbruget af brændstof til traktoren for højt.

Men nu er der hjælp at hente. For Landbrugets Rådgivningscenter er klar med et nyt energisparekatalog, som indeholder flere hundrede ideer til at spare på energien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I kataloget er der energidata på flere nye emner for eksempel traktorer, markoperationer og ventilationsforhold. Ældre ventilationsanlæg er ofte meget energikrævende. Derfor har kataloget en liste over de ventilatorer, der er billige i drift, fortæller konsulent Jørgen Pedersen, Landbrugets Rådgivningscenter.

Kataloget er udgivet af Landskontoret for Bygninger og Maskiner i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning, Bygholm og Elselskabernes Rådgivningsservice.

Det bliver det sidste i papirform. Frem over vil de nyeste spareråd og informationer kun ligge på www.energisparekatalog.dk.

- Alle informationer er ajourført, og så har vi forsynet informationerne i kataloget med relevante links til hjemmesider. Det er er oplagt at bruge kataloget i diskussionerne med medarbejdere og konsulenter. Står en landmand foran om- eller nybygning, kan kataloget inspirere til prisbillige og effektive løsninger, siger Jørgen Pedersen.

Emne på temadage

Forfatterne til kataloget har også planlagt fire temadage om energibesparelser i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De finder sted i henholdsvis Ringsted, Odense, Herning og Vejle i slutningen af maj og begyndelsen af juni.

Temadagene er rettet mod landmænd, konsulenter og energirådgivere.

- Vi gennemgår kort det nye katalog, men sætter ellers fokus på fem emner: en model til grovanalyse af el-forbruget på en gård, energiforbruget ved varmepumper og mælkekøling, ventilation og opvarmning af en svinestald, energibevidst projektering og det fleksible el-marked fra 1. januar 2003, forklarer Jørgen Pedersen.

Tilmelding til temadagen kan ske på www.energisparekatalog.dk.