Abonnementsartikel

Monsanto lancerer nu Roundup Max, der byder på en række forbedringer

Støvsug din Roundup væk, hvis du spilder noget af den i forbindelse med påfyldning af marksprøjten. Så enkelt er det, hvis valget falder på den nye formulering Roundup Max, som kommer på markedet nu.

Roundup Max er nemlig et granulat, der leveres i poser med et indhold på 10 kg. Kemisk set er produktet formuleret som glyphosat ammonium salt, og med en koncentration på 680 g glyphosat pr. kg vare svarer et kg Max til to liter traditionel Roundup Bio, der kun forefindes i væskeform.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udover at være mere koncentreret udmærker Max sig også ved en hurtigere optagelse og en kortere periode fra sprøjtning til jordbearbejdningen kan sættes ind, forklarer Hans-Henrik Rasmussen, Monsanto Crop Sciences Denmark A/S.

Hurtig regnfast

Forsøg i laboratoriet har vist, at der i de første timer efter udsprøjtning optages cirka 17 pct. mere glyphosat end fra traditionelle produkter med dette aktivstof. Det har blandt andet betydning for effekten af en regnbyge i tilknytning til sprøjtningen. Roundup Max er således regnfast efter tre timer.

Udover en hurtigere optagelse transporteres det nye produkt også hurtigere rundt i planten, og dermed øges hastigheden, hvormed virkningen indtræder.

Den hurtigere virkning har især betydning for bekæmpelse af flerårige arter såsom kvik. Og en ekstra fordel er, at der kan påbegyndes jordbearbejdning allerede fem dage efter sprøjtning mod kvik.

- Men der er ikke forskel på mængden af aktivstof, der bliver optaget og transporteret rundt i planten, når man bruger Roundup Max, siger Hans-Henrik Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Støver ikke

Roundup Max støver ikke, og den er klar til brug (der skal ikke bruges additiv).

- Sækken er meget brudstærk, og skulle den blive perforeret, løber der ikke ret meget ud, fordi den er selvlukkende, siger Hans-Henrik Rasmussen.

Sækken er i øvrigt nem at tømme, og så kan den smides ud med dagrenovationen.

I forhold til brug af dunke vil der kunne spares cirka 130 tons plast årligt ved at skifte fra de traditionelle produkter til Roundup Max, har beregninger fra Monsanto vist.

Dosering

Ved bekæmpelse af kvik anbefaler Monsanto en dosering på 1,5 kg Max pr. hektar, og det er den halve mængde i forhold til en formulering med 360 g aktivstof pr. kg produkt (fx Roundup Bio).

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I øvrigt skal man sørge for en god og sikker strategi, hvis man vil opnå en ordentlig effekt på kvik, understreger Hans-Henrik Rasmussen.

Han peger på, at planterne skal være i god vækst, de skal have mindst tre blade, og der må ikke være udsigt til regn, når sprøjtningen gennemføres.

- Sprøjteteknikken skal også være i orden, kørehastigheden må ikke overstige otte km i timen, og så skal doseringen være tilstrækkelig til at slå kvikken ihjel, påpeger han.