Abonnementsartikel

Den 1. juli bliver det muligt at udvide svineproduktionen uden at købe mere jord

I denne uge vedtager et bredt flertal i Folketinget en lov, som betyder, at svineproducenter fra den 1. juli får lov til at udvide produktionen uden at skulle købe ekstra jord.

Årsagen er, at den teknologiske udvikling har gjort det muligt at sikre miljøet mod kvælstof og fosfor fra gyllen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan landmænd med mere end 250 dyreenheder ifølge lovforslaget udvide svineproduktionen, hvis de investerer i et anlæg, der kan skille kvælstof og fosfor fra gyllen i et tørstof, som kan fjernes fra bedriften og sælges som gødning til andre.

Formålet med lovforslaget er at gøre det attraktivt for landmænd at investere i miljøvenlig teknologi.

Flere løsninger

Der er flere forskellige teknologiske løsninger på problemet med at adskille kvælstof og fosfor.

De dyre gylleseparationsanlæg koster stadig flere millioner kr., men en lavteknologisk løsning, som eksempelvis en dekantercentrifuge, kan behandle gyllen for cirka 10 kr. pr. tons.

Landmænd, der ønsker at komme ind under de nye regler, skal have dispensation fra de gamle arealkrav fra Direktoratet for FødevareErhverv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Loven kræver 250 dyreenheder, før landmænd kan vælge teknologiske løsninger i stedet for jord. Dermed bliver der ikke givet mulighed for svinefarme uden jord i Danmark.

Men alligevel er de teknologiske løsninger også mulige for mindre bedrifter, understreger Direktoratet for FødevareErhverv.

Mindre bedrifter kan nemlig slå sig sammen om de teknologiske løsninger, hvilket i praksis kan gennemføres ved at maskinstationer investerer i mobile centrifuger. En model som er udbredt i Holland.