En ny service fra Landbrugets Rådgivningscenter (LR) og Danmarks JordbrugsForskning (DJF) varsler landmanden, når der er angreb af sygdom eller skadedyr i marken.

Det nye system, eVarsling, fungerer ved, at landmanden betaler et abonnement og derefter får en SMS-besked på sin mobiltelefon, når det er tid til at komme i marken. Indtil videre varsler systemet dog kun om få typer sygdomme og skadedyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

LR og DJF har i fællesskab udviklet det nye elektroniske varslingssystem. Systemet bygger på det landsdækkende registreringsnet, som ugentligt modtager rapporter fra planteavlskonsulenter om udviklingen af sygdomme og skadedyr i marken fra 70 lokaliteter.

Kan skræddersyes

- eVarsling kan sættes op alt efter personligt temperament. Det er muligt at få en ugentlig SMS med status for meldug, gulrust og bladlus i vinterhvede. Alternativt kan landmanden også vælge, at han først vil modtage en SMS, når der er registreret for eksempel 10 procent marker med bekæmpelsesbehov, forklarer Iver Thysen, seniorforsker ved DJF.

I første omgang er tjenesten koncentreret om meldug, gulrust og bladlus i vinterhvede, da registreringsnettet er mest detaljeret på disse områder.

Bliver eVarsling en succes, udvides servicen til også at omfatte andre skadegørere og afgrøder.

Det er muligt at bestille abonnement på eVarsling på internet på adressen www.lr.dk .