Abonnementsartikel

Danish Crown har etableret en udbeningsafdeling i Tyskland, og økonomien bliver vurderet i forhold til selskabets danske afdelinger

Danish Crown har etableret en forædlingsvirksomhed i Tyskland. Dels for at forøge udbeningskapaciteten og dels for at få viden om økonomien ved at forædle i andre lande end Danmark.

- Vi har i vores strategi besluttet, at vi vil have undersøgt totaløkonomien ved forædling i andre lande i forhold til Danmark. Samtidig mangler vi udbeningskapacitet, og derfor har vi igangsat dette pilotprojekt, forklarer Gudrun Andreasen, informationschef i Danish Crown.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Etableringen af virksomheden i Tyskland, som har cirka 40 ansatte, har ikke betydet nedskæringer i Danmark, for Danish Crown har manglet udbeningskapacitet.

Tidligere har Danish Crown således leveret råvarer, som er blevet udbenet i Tyskland. Men nu er opgaven atter lagt ind i Danish Crown-regi.

Ikke kun løn

Baggrunden for beslutningen har været den megen snak om, at forædlingen kan ske billigere i andre lande end Danmark. Danish Crown ønsker at få dokumentation for, om dette postulat holder vand eller ej.

- Der er mange faktorer, som spiller ind i en sådan beregning. Det er ikke bare et spørgsmål om arbejdslønnen i det pågældende land. Kvaliteten er for eksempel høj i Danmark, og omvendt kan der være nogle væsentlige faktorer i andre lande.

- Men nu får vi blotlagt, hvilke fordele og ulemper der er, og vi får at se, hvordan det er, at drive en afdeling i udlandet, siger Gudrun Andreasen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere lande har været inde i overvejelserne i forbindelse med etableringen uden for Danmark, og flere ting har gjort, at valget faldt på Tyskland.

- Det skyldes blandt andet, at vi har en del kunder i Tyskland, som vi ikke hidtil har kunnet servicere med udbenede råvarer, siger Gudrun Andreasen.

Vækst via opkøb

Administrerende direktør Kjeld Johannesen har tidligere slået fast, at Danish Crown er parat til yderligere vækst uden for Danmark.

- Vi er parat til i et vist omfang at opkøbe forædlingsvirksomheder uden for landets grænser, hvis de ellers passer ind i vores struktur. Samtidig skal det være virksomheder, der beskæftiger sig med den sidste del af værdikæden. Foruden forædling også distribution, udtalte han således til Børsen for nylig.

Sådanne opkøb sker dog kun i det omfang, de kan forbedre bundlinjen i koncernen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tingene skal produceres til en konkurrencedygtig pris, fordi der er så mange andre alternativer, der konkurrerer om familiens budget. Derfor skal vi kunne producere convenience og dermed kvalitetsfødevarer til en billig pris, mener Kjeld Johannesen.

Han udelukker ikke, at Danish Crown også vil opkøbe slagterier uden for Danmarks grænser.

- Det kan komme på tale, hvis det kan sikre os adgang til et marked med vores dansk-producerede fødevarer, siger han.Foto: