Abonnementsartikel

En fem et halvt år gammel RDM-ko har fået påvist BSE

Der er påvist BSE ved en undersøgelse af hjernemateriale fra en ko i en besætning på Bornholm under Fødevareregion København.

Der er tale om en fem et halvt år gammel RDM-ko. Koen blev slagtet den 24. april og rutinemæssigt testet for BSE på Steins Laboratorium dagen efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Prøven var positiv, og hjernematerialet blev sendt til yderligere undersøgelse på Danmarks Veterinærinstitut, som i dag har fået resultatet af de afsluttende analyser. Disse var også positive, og diagnosen er således endeligt bekræftet.

Koen er født i en malkekvægbesætning bestående af 127 malkekøer og 127 ungdyr.

Den har kun opholdt sig i den besætning, hvor den er født, og der er solgt 46 dyr fra besætningen til 12 andre danske besætninger. Der er ikke solgt dyr til udlandet.

Plantedirektoratet er i gang med en nærmere undersøgelse af en mulig fodermæssig smittekilde. Der vil foreligge en rapport herom på et senere tidspunkt.

Ottende tilfælde

Med det nye tilfælde af kogalskab, er det samlede antal af smittede, danskfødte kreaturer nu oppe på otte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et tilfælde blev konstateret i 2000, seks i 2001 og nu et i år.

Desuden er der fundet et tilfælde af BSE i 1992 i et kreatur importeret fra Skotland.

- Forekomsten af BSE i Danmark må derfor stadig betragtes som lav, og det samlede antal tilfælde i 2002 forventes ikke at afvige fra tidligere prognoser, konstaterer Fødevaredirektoratet i en pressemeddelelse.