Abonnementsartikel

Hovedparten af EU"s mælkeproducenter kan se frem til fald på over 10 procent i afregningen

Mælkeproducenterne i EU går en hård tid i møde. Således kan hovedparten ifølge det ansete brancheblad Dairy Industri Newsletter se frem til et fald på over 10 procent i afregningen i år.

Presset kommer fra Polen og Storbritannien, hvor en lav mælkepris danner basis for en lav prissætning på disse landes eksportvarer til skade for mælkeproducenterne i resten af EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den gennemsnitlige mælkepris var på 32 euro (cirka 237 kr.) pr. 100 kg sidste år, men med 25 euro pr. 100 kg lå både Polen og Storbritannien betragteligt under dette niveau. Deres afregning var således knap 22 procent dårligere end EU-gennemsnittet.

Det store belgiske mejeri Belgomilk har annonceret en pris på 25 euro pr. 100 kg denne måned, hvilket er et fald på 15 procent i forhold til sidste år. Samtidig oplyser selskabet, at der kommer importvarer ind i Belgien til priser under dette niveau.

I Tyskland har mælkeproducenter – som i Danmark – protesteret mod de lave afregningspriser, og de har annonceret, at de ikke længere vil finde sig i den dikterede pris fra mejeriet.

Toppede i 2001

Australien, New Zealand og USA oplever akkurat som EU faldende mælkepriser. Specielt Storbritannien er hårdt ramt, og dermed kan det vise sig, at afregningen i 2001 var rekorden internationalt set, som aldrig nås igen.

- Måske kan vi se tilbage på 2001 som det absolutte højdepunkt for mælkeprisen i EU, som aldrig nås igen, hvor gennemsnitsprisen nåede 31,3 euro pr. 100 kg. Første og sikkert også sidste gang, at den gennemsnitlige afregning oversteg 30 euro, skriver Dairy Industri Newsletter.