Abonnementsartikel

Den faldende amerikanske dollar får verdensmarkedsprisen til at stige for smør og skummetmælkspulver, mens prisen på ost falder

Den svage stigning i prisen på skummetmælkspulver er fortsat, efter den har været langt nede i forbindelse med, at mælkeproduktion toppede i det tidligere forår.

Såvel prisen for skummetmælkspulver som fløde er steget de seneste par uger, skriver Dairy Industry Newsletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den stigende pris skyldes, at den amerikanske dollar har været faldende i forhold til australske og new zealandske dollars samt euroen. Ændringen i valutaernes indbyrdes styrke har fået prisen på skummetmælkspulver til at stige på verdensmarkedet.

Men den stigende pris har ikke øget eksporten fra EU. Efterspørgslen efter skummetmælkspulver til foderbrug har været stigende.

En af årsagerne til den faldende pris på såvel skummetmælkspulver som fløde er en statisk produktion af ost, som har ført til en stigning på 11 procent i produktionen af skummetmælkspulver i årets første kvartal.

Prisen på smør er uændret med en produktion af samme størrelse set i forhold til samme periode i 2001.

Det store spørgsmål er, hvad der kommer til at ske med prisen på skummetmælkspulver, når interventionslagrene når loftet på 109.000 tons om nogle få dage. Vil EU-Kommissionen udbyde mulighed for yderligere mængden, men til en pris under interventionsprisen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller vil der bliver tale om højere eksportstøtte til skummetmælkspulveret?

Hvis prisen til intervention falder, vil det betyde en lavere afregning af skummetmælkspulver med faldende pris til følge.

Danmark har endnu ikke interveneret hverken smør eller skummetmælkspulver. Lagrene med smør var ved udgangen af maj på 131.051 tons og skummetmælkspulver på 84.724 tons.

Prisen på ost er faldende, men det går knapt så hurtigt som tidligere, og en efterspørgslen ser ud til at bedres – ikke mindst på det vigtige italienske marked. Bedringen i efterspørgslen har også fået lagrene til at falde til et mere normalt niveau.