Abonnementsartikel

Per Bach Laursen begriber ikke, hvad Peter Gæmelke tænker på, når han argumenterer for at beholde EU-støtten

Debatten om støtte eller ej til landbruget fortsætter både nationalt og internationalt.

Således langer formanden for Landsforeningen af Danske Svineproducenter i Jyllands-Posten ud efter Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, der for nylig foreslog, at man skal træde på bremsen og udsætte reformer af støtten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg begriber ikke, hvad Peter Gæmelke tænker på. Vi vil gerne have østlandene med for at sikre freden og få adgang til deres markeder. Så må vi også betale prisen. EU bør snarest vedtage en plan for aftrapning af støtten. Så kan vi hurtigt møde de nye medlemslande på et nyt, lavere støtte-niveau og fortsætte nedtrapningen derfra. Det er helt galt, hvis vi i 10 eller 20 år deler EU i et A- og B-hold, hvor nye medlemslande får mindre i støtte, mener Per Bach Laursen.

Liberal linje

Dermed har Landsforeningen af Danske Svineproducenter valgt en ultra-liberal holdning, som står i direkte modstrid til udmeldingerne fra landbrugets organisationer på Axelborg.

Landsforeningen af Danske Svineproducenter frygter for konsekvenserne, hvis EU udsætter reformerne af støtteordningerne til landbruget.

- Resultatet bliver en stillingskrig, som vil påvirke de kommende WTO-forhandlinger negativt. Det nytter ikke, at vi stikker hovedet i busken og venter på, at USA skal indlede nedtrapningen, siger Per Bach Laursen.

På den internationale scene lukkede Tyskland pengekassen i, idet forbundskansler Gerhard Schröder fastslog, at smertegrænsen er nået, og Tyskland ikke vil betale prisen, hvis de nuværende støtteordninger skal overføres til de nye medlemslande.