Abonnementsartikel

Giftigt støv udgør en sundhedsrisiko, og derfor anbefaler Landbrugets Rådgivningscenter brug af maske

Rengøring og klargøring af kornlageret til høsten 2002 står lige for, og i år er der ifølge Landbrugets Rådgivningscenter (LR) grund til større påpasselighed end ellers, fordi den fugtige høst i fjor øger risikoen for støvpartikler og skimmelsvampe, der kan forårsage de såkaldte "tærskelunger".

-Tærskelunger forsvinder ikke i løbet af et par dage, men giver vejrtrækningsproblemer resten af livet. Støv fra gammelt og især muggent korn kan være særdeles farligt for helbredet. Derfor anbefaler vi kraftigt, at landmændene anvender masker, når de skal klargøre kornlageret, siger Morten Svane, landskonsulent på LR, Landskontoret for Bygninger og Maskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere typer

Landmanden kan få engangsmasker, masker med udskifteligt filter, masker med blæser og masker til højtryksrensning.

- Hvis landmanden skal arbejde mere end tre timer om dagen i kornlageret, er masken med blæser den rette, fordi den ikke belaster vejrtrækningen. Ellers handler det grundlæggende om at finde en maske, der passer den enkelte og slutter tæt, forklarer Morten Svane.

Gammelt og overgemt korn giver også gode livsbetingelser for skadedyr som kornsnudebiller og kornmider.

- Kosten er det vigtigste redskab, når det drejer sig om at fjerne skadedyr. Et fejet gulv gør det nemmere at støvsuge, så kornmider og kornsnudebillerne ikke kan gemme sig og vente på at få den nye høst serveret, forklarer Jens Johnsen Høy, landskonsulent på LR, Landskontoret for Bygninger og Maskiner.

Pulver til billerne

De små, grå kornsnudebiller kan være vanskelige at fjerne alene ved rengøring. Maladanpulver med 4,5 procent malathion er et anerkendt produkt. Doseringen er 1 – 1,25 kg pr. 100 kvadratmeter gulv- eller vægareal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmanden kan også sprøjte med Malathion 45 med en dosering på 0,4 liter i 10 liter vand pr. 100-200 kvadratmeter gulv- eller vægareal, oplyser LR, som opfordrer landmændene til at gennemgå bygninger til oplagring af korn grundigt.

Huller i beton og vægge skal lukkes, så mus og rotter får svært ved at trænge ind. En effektiv rengøring mindsker også gemmestederne. Det gør det lettere for katte at fange gnaverne.

Jens Johnsen Høy gør endvidere opmærksom på, at lukkede siloer, for eksempel de gastætte, udgør en særlig risiko, hvor masker med luftforsyning er helt nødvendige.

www.lr.dk rummer mere information om rengøring af kornlagre og sikkerhedsudstyr til formålet.