Abonnementsartikel

Regeringen står fast på afviklingspolitik

Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) indfriede oppositionens forventninger, da hun i europaudvalget fredag erklærede, at den danske politik vedrørende afvikling af landbrugsstøtte er uændret.

Villy Søvndal (SF) havde kaldt fødevareministeren i samråd for at få besvaret følgende spørgsmål: Er det fortsat den danske regerings politik at afvikle landbrugsstøtten trods Landbrugsraadets kovending i spørgsmålet?

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg svarede ja! Regeringen fastholder den tidligere politik på dette område. Vi skal tilnærme os verdensmarkedspriser, siger Mariann Fischer Boel.

Hvordan kan man både reducere støtten, indføre liberal konkurrence og samtidig sikre europæisk landbrugs position på verdensmarkedet?

- Der står i regeringsgrundlaget, at i takt med aftrapning af tilskuddene skal man kigge på de direkte omkostninger til erhvervet, og det kan defineres som jordskatter, svarer Mariann Fischer Boel.

Inden samrådet skrev Peter Gæmelke den 18. juni til europaudvalgets medlemmer om Landbrugsraadets synspunkter, der kort forklaret rummes i overskriften "først udvidelse - derefter reformer".

- Når udvidelsen er vel gennemført, er der god tid til at formulere en progressiv landbrugspolitik i EU, som tager hensyn til udvidelsen, kravene til WTO og den ny budgetperiode efter 2006, skriver Landbrugsraadets præsident.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire krav

I brevet fra Landbrugsraadet opstilles fire krav for overgang til et frit marked:

EU-kommissionen ventes at fremlægge et forslag til midtvejsreform den 10. juli.

I forvejen har kommissionen lagt til en gradvis indfasning af den direkte støtte for de østeuropæiske ansøgerlande.

Man starter med 25 pct. i 2004, forhøjer til 30 pct. i 2005 og 35 pct. i 2006, hvor Agenda 2000 udløber.

EU-kommissionen regner med, at de nye medlemslande får fuld landbrugsstøtte i 2013. Videre er der støtte til landdistrikter de første år med op til 80 procent støtte fra EU.