Abonnementsartikel

Siden 1871 har der ikke været importeret genetisk materiale fra noget som helst kvæg til Jersey-øen, der ligger tæt op under den franske kyst i Den Engelske Kanal.

Men de mange hundrede års forbud mod import af genetisk materiale til øen ser nu ud til at være slut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror, at der inden for de næste fire til fem år vil blive åbnet op for en import af sæd og embryoner, siger Anne Perchard.

- Vores problem er indavl, idet alle de nuværende 45 besætninger ønsker at bruge den eller de samme to toptyre, som vi via vores avlsprogram har fundet.

- Og det er meget svært at finde toptyre i så lille en population af køer, og derfor har vi meget svært ved at højne vores avlsmæssige niveau, understreger Anne Perchard.

Steven Le Feuvre, som også bor på Jersey-øen, mener dog, at der kun går et år, før den lille, delvis selvstyrende ø bliver tvunget til at åbne op for en import.

- Vi har en tilknytning til EU via vores tætte tilknytning til Storbritannien, og alene af den grund kan vi nok ikke blive ved med at have lukkede grænser med hensyn til importen af avlsmateriale, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Få køer og lave mælkepris

På Jersey-øen er der i dag cirka 4.000 køer, og dette antal ventes at falde til mellem 3.000 og 3.500 i de kommende år.

Antallet af besætninger vil tillige falde til omkring 30 inden for de kommende år. Udviklingen er blandt andet blevet forceret frem af, at mælkeprisen har været meget lav de senere år, efter øens eneste landmandsejede mejeri mistede en ellers god forretning med at tappe mælk på små plastbægre til fly, restauranter med flere.

- Enten skal vi have støtte til at fortsætte med at lukke af for import af genetik, eller også skal vi have mulighed for at importere genetik, så ydelsen kan stige.

- Vores farmere kan ikke fortsætte med at producere mælk på de nuværende betingelser, og de, der bliver tilbage, skal kun producere til forbruget af frisk mælk, yoghurt og lignende hjemme på Jersey-øen, mener Anne Perchard.