Abonnementsartikel

New Holland præsenterer helt nyudviklede rotormejetærskere, nye rystermejetærskere og nye stortraktorer

Udviklede i Europa, bygget i USA og udstyret med to rotorer monteret på samme chassis som CX-stormejetærskerne.

Hertil en kapacitet, der giver selv den største CX-model baghjul.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnet er CR 980, og den kommer til Danmark allerede i indeværende år for at blive demonstreret. Men det egentlige salg af den nye New Holland-topmodel inden for mejetærskere starter først efter høsten i år – og maskinerne kan leveres til høsten 2003.

Selv angiver New Holland, at CR 980 har en kapacitet, som er 20 pct. højere end CX 880, som er topmodellen blandt rystermaskinerne.

Til at gå ind i mellemrummet mellem de eksisterende TC- og TX-serier af rystermejetærskere lanceres en serie CS, som har enten fem eller seks rystere.

Der var også nyt til traktorfolket, idet New Holland på et pressemøde i Madrid præsenterede en afløser for 70A-serien, som får navnet TG. Og så kommer der også en overbygning på TM-serien i form af model TM190, ligesom serien som helhed har fået en række ændringer.

På snittersiden kommer der fire nye, selvkørende FX-modeller, og New Holland er også klar med en rundballepresser født med wrapperudstyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De nye, store traktorer

Efter dannelsen af CNH blev koncernen tvunget til at sælge traktorfabrikken i Winnipeg, Canada, og siden er det gået stærkt med at udvikle nye modeller.

Nu er de her i form af TG-serien med fire modeller, som erstatter 70A-serien. Betegnelserne bliver TG210 (210 hk), TG230 (230 hk), TG255 (258 hk) og TG 285 (283 hk).

Transmissionen bliver enten Powershift med 18 x 4 gear eller Powershift 24 x 6 med krybegear. Der bliver mulighed for at vælge mellem tre typer foraksel, herunder også New Hollands SuperSteer og en ny, affjedret foraksel. Differentialespærret er hydraulisk.

Vendegearet betjenes med højre hånd, gearskiftet kan programmeres, ligesom der er automatisk speed matching og transportfunktion.

Motorerne er på 8,3 liter, kommer fra CNH, og de er forsynet med turbo og intercooler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kabinerne er bygget til lange arbejdsdage, de er større en på 70A-serien, glasarealet er forøget, og lydniveauet er sænket.

De mellemstore

TM-serien har gennemgået en opdatering, og der er nu seks modeller mod hidtil fem.

Betegnelserne er TM120 (124 hk), TM130 (131 hk), TM 140 (144 hk), TM155 (155 hk), TM 175 (177 hk) og TM190 (194 hk).

Alle modeller er udstyret med seks-cylindrede motorer på 7,5 liter, og de er udstyrede med turbolader og intercooler. De to største modeller, TM175 og TM190, er begge udstyret med wastegate på turboen, som giver en kraftigere ydelse ved lavere motoromdrejninger.

Den elektroniske motorstyring gør det også muligt at give de to største modeller op til 35 hk mere end de angivne ved særlig belastning. De ekstra hestekræfter styrer motorerne via elektroniske momentsensorer, og systemet giver også mulighed for at indstille et konstant antal motoromdrejninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TM-serien kan – afhængig af model - udstyres med op til fire forskellige typer transmission. PowerCommand, som er den mest avancerede transmission, er standard på de to største modeller.

Løftekapaciteten i hele vandringen på liften er 4.415 kg på de to mindste modeller, 5.177 kg på de to mellemste og 7.187 kg på de to største modeller.

Mejetærskerne

I Danmark vil New Holland satse på at markedsføre CR980, som er topmodellen i serien af rotormejetærskere fra fabrikken i Grand Island, USA.

Motoren på denne model yder 428 hestekræfter, korntanken er på 10.500 liter, og skærebordet fås i bredder fra 6,10 til 9,15 meter (30 fod).

De to, langsgående rotorer har en længde på 2,64 meter, en diameter på 0,56 meter, og materialet kører 2,5 gange rundt i tærskeområdet. Ifølge New Holland giver det en meget effektiv og samtidig skånsom tærskning af alle afgrøder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Maskinen er opbygget, så der er nem adgang til rotorerne, og halmsnitter er standard.

CS-serien er nye rystermejetærskere, som går ind mellem de hidtidige TC- og TX-serier.

De to CS-modeller har betegnelsen CS540 og CS640.

CS540 har fem rystere, skærebord fra 3,96 til 6,10 meter, en motor på 238 hestekræfter og en korntank på 7.000 liter.

CS 640 har seks rystere, skærebord fra 4,57 til 7,32 meter, en motor på 258 hestekræfter og en korntank på 7.800 liter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Begge maskiner er som standard udstyret med kerneudskiller monteret efter den traditionelle tærskecylinder. De kan også indstilles til de aktuelle forhold – også med hensyn til den ønskede stråkvalitet efter tærskningen.

På skærebordet er Autofloat standard, og dette system får skærebordet til at følge jordens overflade. (fra cdr – TG285)

TM-serien har været under luppen og er forvandlet til seks modeller i niveauet fra 124 til 194 hestekræfter. Læg mærke til det nye New Holland logo, som har to farvestriber – hvis farve bestemmes af, om det er en traktor, en mejetærsker/finsnitter eller en ballepressser.