Abonnementsartikel

Arla Foods vil samarbejde med den tyske sukkerproducent Nordzucker om industriel produktion af sødemidlet tagatose

Arla Foods vil samarbejde med Europas femtestørste sukkerproducent, Nordzucker, om industriel produktion af sødemidlet Gaio tagatose, som kan blive et regulært guldæg for Arla.

Den endelige beslutning om etablering af et samarbejde mellem de to selskaber er endnu ikke truffet. Men når de fornødne tilladelser foreligger, vil Arla Foods og Nordzucker danne et joint venture-selskab, hvor begge parter får 50 procent af ejerskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Partnerskabet har Arla valgt for at begrænse risikoen ved produktionen af tagatose mest muligt.

Arla forventer, at produktionen af Gaio tagatose kan begynde i sommeren 2003 på et af Nordzuckers anlæg i Nordstemmen nær Hannover.

Forsinket fem år

Efter den oprindelige plan skulle tagatose have været på markedet i 1998, men blandt andet processen med at få godkendt midlet trak gevaldigt i langdrag.

Men Arla er også selv blevet beskyldt for at sylte beslutningen om at påbegynde en produktion af den amerikanske partner Spherix, som har lagt sag an ved en voldgiftsret med krav om erstatning for tabt fortjeneste. Produktionen af tagatose bygger på et patent fra Spherix.

Det var ventet, at Arla ville etablere et anlæg til produktion af tagatose ved mejeriet i Taulov, men dette er endnu ikke besluttet. Arla ønsker at afvente erfaringerne fra produktionen på Nordzuckers anlæg i Hannover. Falder disse positivt ud, vil næste skridt være at etablere et tagatose-anlæg i Taulov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gaio tagatose udvindes af mælkesukkeret laktose og har et lavt kalorieindhold. Det kan anvendes som sødemiddel i for eksempel læskedrikke og cerealier (morgenmadsprodukter).

Vil til Asien

Arla Foods har i udviklingsfasen introduceret produktet til den amerikanske fødevareindustri, og sidste år opnåede Arla Foods de fornødne godkendelser af de amerikanske myndigheder til at markedsføre Gaio tagatose i USA. Derudover vil man søge om godkendelse på markeder i Asien og Europa.

Arla Foods har en verdensomspændende eneret til at producere og markedsføre tagatose, som udvindes af den valle, der er et restprodukt fra osteproduktionen.

Den tyske partner Nordzucker har en omsætning på 7,5 mia. kr.Foto: