Abonnementsartikel

dla har lanceret et nyt koncept for handel med raps, som giver landmænd flere handelsmuligheder

Den lokale andel har taget et nye handelskoncept i brug for vinterrapsen fra høsten 2003. Med det nye koncept får landmænd mulighed for at handle på tre måder, så man både kan vælge at sikre sit dækningsbidrag eller spekulere i prisudviklingen.

Som landmand kan man vælge en kontrakt med en fast pris, som aktuelt er på 145-150 kr. pr. 100 kg. afhængigt af, hvor i landet man bor, størrelsen af ens rapsparti, om dla kan køre direkte til laden med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan også vælge en garanteret minimumspris, men med mulighed for at følge verdensmarkedsprisen op. Denne løsning koster et fradrag på 10 kr. pr. 100 kg, så man altså for tiden er garanteret en pris på 135-140 kr. Men hvis verdensmarkedsprisen eksempelvis når op på 180 kr., bliver ens afregning 170 kr. dog fratrukket dlas omkostninger til afhentning og transport af rapsen.

Kan kombinere mulighederne

Den tredje mulighed er at lave en kontrakt med dla, som giver landmanden retten til på et hvilket som helst tidspunkt i perioden fra 1. september 2002 til 31. juli 2003 at sælge sin raps til verdensmarkedsprisen på den franske børs Matif.

- Man kan følge prisudviklingen på Matif på vores hjemmeside, og hvis man vælger den sidste mulighed, kan man til enhver tid gå ind og lukke sin handel, når man finder prisen attraktiv, forklarer Kim Bonde Petersen, såsædschef hos dla.

Endelig kan man vælge en kombination af de ovennævnte muligheder.

- Dem med meget raps kan kombinere kontrakterne. Det er smart, for så kan man køre med en fast pris på eksempelvis det halve og spekulere for den anden halvdel. Specielt på Sjælland har vi nogle godser, der satser på at få en produktion på 200-300 tons, som har valgt en kombinationsløsning, forklarer Kim Bonde Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere attraktiv

Med det nye handelskoncept mener han, at raps er blevet en endnu mere attraktiv afgrøde.

- Man laver en kontrakt på den raps, der skal høstes i 2003. Det er en dejlig chance, for korn falder i pris, men hvad med raps. Nu kan man både vælge at få en fast pris, og dermed sikre sit dækningsbidrag, og man kan vælge at spekulere i stigende priser, siger Kim Bonde Petersen.

Hos dla har cirka halvdelen af kunderne valgt den faste pris, mens den anden halvdel af kunderne fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem de to øvrige muligheder.

Landbrugets Rådgivningscenter har beregnet, at landmænd bør overveje dyrkning af raps nøjere, hvis prisen på raps er cirka 1,7 gange højere end prisen på korn.

Prisen på vinterraps, leveret hos grovvarefirmaet, har varieret mellem 110 og 185 kr. pr. 100 kg inden for de seneste tre år, understreger dla. Dermed kan der både være mange penge at tjene – og mange penge at miste – ved at vælge en forkert handelsmodel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

dla tegner kun rapskontrakterne i et begrænset tidsrum. Hvor længe kontrakterne kan tegnes afhænger af flere forhold – blandt andet dollarkursen, som med et fortsat fald kan gøre konceptet uinteressant.Foto: