Abonnementsartikel

Svineproducenter øger fortsat brugen af en bestemt type antibiotika, som kan skabe multiresistente bakterier

Forbruget af de såkaldte tetracykliner er vokset kraftigt, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I 1998 blev der samlet brugt 12.100 kg, mens forbruget i 2001 var på 27.900 kg, viser tal fra Danmarks Veterinærinstitut.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den udvikling bekymrer eksperter, fordi brug af tetracyklin resulterer i bakterier, der er modstandsdygtige overfor såvel tetracyklin som en række andre typer antibiotika. Det betyder, at det kan blive vanskeligt at finde medicin, der virker på mennesker, som har spist svinekød og er blevet inficeret med sådanne multiresistente bakterier.

Prøver fra svin viser, at forekomsten af salmonella-bakterier, der er modstandsdygtige overfor tetracyklin, er øget fra 14 til 30 procent.

I samme periode viser prøver fra syge mennesker, at hyppigheden af salmonella-bakterier, der er modstandsdygtige overfor tetracyklin, er øget fra 11 til 30 procent.

Overføres til mennesker

- De modstandsdygtige bakterier overføres altså til mennesker. Og desværre har vi samtidig konstateret en klar stigning i hyppigheden af bakterier, der er modstandsdygtige over for andre typer antibiotika. Resistensen breder sig altså, og det er netop problemet med tetracyklin, siger forskningsprofessor Henrik Wegener, Danmarks Veterinærinstitut.

Tetracyklin er billigt og effektivt mod diarré hos grise. Det rammer et bredt spekter af bakterier, hvilket også betyder øget risiko for, at flere forskellige slags bakterier bliver modstandsdygtige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle landmænd bruger måske tetracyklin til at "løse" problemer, som i virkeligheden skyldes dårlige forhold i stalden - det kan være fodring, ventilation, rengøring, belægning osv., siger Jørgen Lindahl, formand i svinesektionen i Den Danske Dyrlægeforening.