Abonnementsartikel

EU-kommissionens midtvejsvurdering af landbrugspolitikken lægger op til at flytte støtte fra produktion til ting, som skatteyderne bedre kan acceptere

EU-kommissionen fremlagde onsdag sin midtvejsvurdering af landbrugspolitikken.

Den hedder "Mod et bæredygtigt landbrug", og den lægger op til at flytte støtte fra produktion til ting, som borgerne er mere villige at yde støtte til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er Kommissionens opfattelse, at der må være bedre motivation for de offentlige udgifter til landbrugssektoren. Foruden at støtte landbrugsindkomsterne må de resultere i en større modydelse, når det gælder fødevarekvalitet, beskyttelse af miljø og dyrevelfærd, bevarelse af landskaber og kulturarv eller større social ligevægt og retfærdighed, erklærer kommissionen.

- Denne revision befrier landmændene fra bureaukrati og tilskynder dem til at producere efter høje normer for at opnå det største afkast i stedet for den størst mulige støtte. De europæiske forbrugere og skatteborgere vil i kraft af revisionen få mere valuta for pengene, fortsætter kommissionen.

Kommissionens forslag

Kommissionen foreslår, at:

Hvad angår markedspolitikken foreslår kommissionen:

- Vi kan ikke forvente, at landdistrikterne skal trives, miljøet beskyttes, husdyrene passes godt og landmændene overleve, uden at betale for det. I fremtiden vil landmændene ikke blive betalt for overskudsproduktion, men for at imødekomme befolkningens ønsker: sikre fødevarer, kvalitetsproduktion, dyrevelfærd og et sundt miljø, erklærer landbrugskommissær Franz Fischler.