Abonnementsartikel

Dansk landbrug mister tre milliarder kroner i eksportindtægter på grund af den svage dollar, fremgår det af en OECD-rapport

De vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, har i en ny rapport fastslået, at den svækkede dollar vil få stor betydning for fødevarepriserne i verden.

Dollaren er svækket med 15 procent i forhold til euroen siden årsskiftet, og det betyder ifølge OECD-økonomerne, at prisen på såvel kornprodukter som oksekød vil falde med syv procent for de europæiske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtjeningen for svinekød vil kun falde med fem procent, lyder beregningerne.

Det fremgår af dagbladet Børsens omtale af rapporten, der har titlen Agricultural Outlook og ser på udviklingen frem til 2007.

Bladet har beregnet, at den svage dollarkurs set på årsbasis vil koste dansk landbrug indtægter på tre milliarder kroner.

Faldet i dollarkursen svarer ifølge beregningerne til et fald i den aktuelle afregningspris for svinekød på 42 øre i forhold til den aktuelle notering på 8,40 kroner pr. kg.

Dermed er der på kort sigt udsigt til en lav afregningspris på et niveau, som ifølge de officielle prognoser først skulle være nået i fjerde kvartal i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Håb forude

Selvom OECD-økonomerne forventer en global nedtur for landbrugsprodukter mindst frem til årsskiftet, er der dog lidt lysere udsigter, når blikket rettes længere fremad.

Allerede næste år venter OECD et brud med de faldende priser på varer som oksekød, fjerkrækød og i mindre grad svinekød. Det er en tendens, som ventes at fortsætte frem til 2007, fremgår det af Børsens omtale.

Rapporten venter, at fødevarer generelt kan se frem til stigninger, mens korn og foderprodukter kun vil opleve mindre ændringer i perioden.