Abonnementsartikel

Op mod 50 procent af højtydende malkekøer har problemer med fedtlever i tidlig laktation

Resultater af forsøg på Danmarks JordbrugsForskning tyder på, at køer i tidlig laktation kan have gavn af en ration med et højere energiindhold, end hvad der typisk anbefales i danske fodernormer.

Det skulle reducere risikoen for et højt indhold af fedt i leveren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der findes ganske vist ingen sikker dansk statistik, som viser problemer med fedtlever i danske malkekøer, men udenlandske undersøgelser tyder på, at op til 50 procent af højtydende malkekøer har såkaldt subklinisk fedtlever i tidlig laktation.

Det berette Nyt om KvægForskning, som refererer forsøg, der er gennemført på DJF, Afdeling for Husdyrsundhed og Velfærd, med henblik på at opbygge viden om og udvikle værktøjer til at forebygge subklinisk og klinisk fedtlever.

Sjældent symptomer

Problemerne opstår i forbindelse med, at malkekøer mobiliserer fra fedtdepoterne i den tidlige laktation. Det giver hos de fleste køer øget indhold af fedt i leveren, og mængden er til dels et udtryk for, hvordan den enkelte ko klarer mobiliseringen.

Den høje andel af køer med subklinisk fedtlever har sjældent synlige symptomer, men de er ifølge Nyt om KvægForskning ofte udbrændte og har svært ved at komme sig over infektioner og stofskiftesygdomme.

Ifølge forskerne på Danmarks JordbrugsForskning kan den subkliniske fedtlever desuden være en årsag til ketose, løbedrejning, tilbageholdt efterbyrd, mastitis og mælkefeber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fodring i tidlig laktation

Forskerne mener, at det er muligt at påvirke leverens indhold af fedt gennem fodringen i den tidlige laktation.

- Køer, der i den tidlige laktation fodres med en stivelses- og energirig ration med 75 procent kraftfoder, kan opnå en høj mælkeydelse på mellem 39,5 og 35,1 kg EKM og samtidig have et lille fedtindhold i leveren i forhold til køer, der fodres med en lavenergiration med 25 procent kraftfoder, anfører forskerne.

Deres resultater tyder således på, at køer i tidlig laktation bør fodres med et højere energiindhold end normalt.

Det anføres dog, at en energirig foderration kan øge risikoen for andre lidelser som vomacidose, laminitis og løbedrejning, hvis rationen har et lavt indhold af cellevægge, eller hvis grovfoderet er snittet for fint.