Abonnementsartikel

Hvis frontlæsseren løftes til øjenhøjde, bliver traktoren et livsfarligt køretøj

Her i høsttiden er frontlæsseren med spidse tænder et meget almindeligt syn foran halmvognen, og hvis den er placeret i øjenhøjde, er den et livsfarligt instrument for bilister, cyklister og andre trafikanter.

Derfor opfordrer landskonsulent Jens Johnsen Høy, Landbrugets Rådgivningscenter, Landskontoret for Bygninger og Maskiner landmændene til at løfte frontlæsseren højt op under kørsel på landevejene. Dermed bliver risikoen for alvorlige ulykker mindsket.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Desværre er det stadig meget almindeligt at køre med frontlæsseren i den farlige højde, der lige passer ind i forruden på en personbil eller i hovedhøjde på en cyklist. Det kan skabe faretruende og dødbringende situationer, for eksempel når traktoren stikker snuden frem fra en beplantning omkring en mark for at køre ud. Det varer jo lidt, inden føreren har et ordentligt udsyn til medtrafikanter, forklarer Jens Johnsen Høy.

Tiltale for manddrab

Landskonsulenten anbefaler, at landmændene enten sætter frontlæsseren i øverste position, så den kørende trafik kører under de spidse, kraftige ståltænder eller holder den helt nede ved jorden, så risikoen for voldsomme ulykker bliver formindsket.

- Jeg appellerer til landmændene om at tænke på færdselssikkerheden. Tankeløsheden kan være katastrofal. Det ved vi fra tidligere år, og manglende omtanke med de tunge køretøjer er ulovlig ifølge Færdselsloven.

- Personligt har jeg kendskab til seks dødsfald. For landmanden kan forsømmelighed i værste fald medføre en tiltale for alvorlig legemsbeskadigelse eller uagtsomt manddrab, fortsætter Jens Johnsen Høy.

Han nævner, at Færdselslovens paragraf tre i kapitel to om regler for færdsel siger:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres.

Tilpas hastigheden

- En højt løftet frontlæsser kunne tidligere øge risikoen for, at traktoren kunne vælte. I dag er traktorerne så tunge, at risikoen for væltning som følge af en løftet læsser kun er et spørgsmål om at tilpasse hastigheden. Jeg kan kun opfordre landmændene til at gøre det til vane at køre med frontlæsseren højt løftet og være bevidst om farten, påpeger landskonsulenten.