Få måneder efter USA cementerede sin landbrugsstøtte med vedtagelsen af en ny landbrugslov, Farm Gate, kommer der et udspil fra den store nation om at reducere kraftigt i netop landbrugsstøtten.

Det skete i forbindelse med et internationalt møde i Japan, hvortil også EU-landbrugskommissær Franz Fischler er rejst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På et møde med den japanske landbrugstop svingede Fischler med pisken overfor USA, og opfordrede japanerne til at stå sammen med EU i arbejdet for at mindske den handelsforvridende landbrugsstøtte og for en mere liberal, bæredygtig samt fair verdenshandel med landbrugsvarer.

På mødet i Japan deltager verdens fem største nationer med hensyn til produktion af fødevarer. Det er udover USA, Japan og EU også Canada samt Australien.

Fra Washington

Den amerikanske regering fremsatte sit forslag fra Washington ud på eftermiddagen torsdag dansk tid. Forslaget går på, hvordan WTO-planen for beskæring af handelsforvridende landbrugsstøtte skal se ud.

En vigtig del af forslaget er ifølge Børsen, at denne del af støtten skal beskæres til fem procent af den nationale værdi af landbrugsproduktionen. På verdensplan vil det betyde en beskæring på i alt 750 milliarder kroner.

Desuden foreslår USA, at alle lande beskærer tolden på landbrugsprodukter til 25 procent eller mindre. Det nuværende gennemsnit er på 62 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv forventer USA, at udspillet vil få kritikken af Farm Gate til at forstumme.