Abonnementsartikel

I de første seks måneder af 2002 har den amerikanske biokemiske gigant efter ændret regnskabspraksis haft et nettotab på tæt ved 12 milliarder kroner

Andet kvartal af 2002 blev positivt for amerikanske Monsanto, der også er repræsenteret med et datterselskab i Danmark. Men i det første halve år af 2002 ser det sløjt ud for koncernen, der omsatte for 2,8 milliarder US-dollars, men i perioden netto satte 1,6 milliarder US-dollars (ca. 12 mia. kr.) til efter ændring af sin praksis i regnskabet med hensyn til immaterielle aktiver.

Bag det voldsomme tal gemmer sig en engangsafskrivning på 1,8 milliard US-dollars (ca. 13, 6 mia. kr.) af goodwill og andet relateret til koncernens hvede- og majssegmenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Koncernen havde positiv indtjening før renter, skatter og andre ekstraordinære poster – indtjeningen her blev på 374 mio. US-dollars (2,8 mia. kr.) i første halvår af 2002 mod tilsvarende 753 mio. US-dollars (ca. 5,7 mia. kr.) i første halvår af 2001. Det vil sige en halvering af indtjeningen fra 2001 til 2002.

Baggrunden for den forringede indtjening angiver Monsanto til at være lavere salg af Roundup, som også kostede mindre end tidligere. Et vådt forår i USA"s kornbælte var stærkt medvirkende til denne tendens.

Men også et lavere salg i Latinamerika, hvor den økonomiske krise kradser i Argentina og Brasilien, har ført til en nedadgående tendens. Her har Monsanto ændret handelspraksis for at mindske sin kommercielle risiko.

I Argentina er der endvidere afsat 100 millioner US-dollars (ca. 753 mio. kr.) til imødegåelse af tab, hvilket indgår i regnskabsresultatet.

Indtægterne fra ophavsret til gensplejsede afgrøder er også mindsket som følge af ændret praksis, så indtægterne kommer på et andet tidspunkt end i 2001.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For hele 2002 forventer Monsanto et nettotab på 1,6 milliard US-dollars (ca. 12 mia. kr.), skriver koncernen i en regnskabsmeddelelse.