Fuglene har fået en ny fjende i plast og med en hidsig, gul farve.

Det er juletræsproducent Hans Ove Frydenlund fra Fyn, der har udviklet en ny klemme til at sætte på topskuddene for at undgå fugleskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Klemmen sættes på under knoppen i april, lige før træerne springer ud. Og en pind sættes fast i klemmen, forklarer Hans Ove Frydenlund.

Han har selv monteret 50.000 topskudsklemmer i år – angiveligt med et godt resultat.

- I forvejen havde vi kolossalt mange fugleskader, for vi er meget plagede af fugle. Det har været et stort problem igennem flere år. 1.500 til et par tusinde skadede træer var ikke unormalt.

- Men vi har så godt som ingen skader på træerne nu, fortæller Hans Ove Frydenlund.

Ikke af træ

Både topskudsklemme og pind er af plast, og det er bevidst, at pinden ikke er af træ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har set nogle modeller med metal på en træpind, og det vil ruste med tiden, fordi vi sprøjter.

- Derfor fik vi udviklet en klemme støbt i et, som kan genbruges og holde nogle år. Og prisen er fornuftig, mener Hans Ove Frydenlund.

Han vil nu prøve at sælge topskudsklemmen til andre for at få omkostningerne til udviklingen hentet hjem.

De første er solgt til lokale juletræsproducenter, men da værktøjet ikke var færdig til tiden, blev det ikke til det store salg i denne sæson.

- Vi har måttet ændre lidt på værktøjet for at få en fjedereffekt, så klemmen bliver siddende på træerne, forklarer Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld er Hans Ove Frydenlund leveringsdygtig til den kommende sæson, lover han.

- Vi er klar med fuld styrke til næste sæson, siger Hans Ove Frydenlund.

Koster lidt tid

Det har været vigtigt, at topskudsklemmen er nem at håndtere og sætte på juletræerne.

- Jeg har en sømpose, som håndværkere bruger, til klemmerne. Rørerne er i en beholder. Man kan sætte 400-500 klemmer på i timen, når det kører, siger Hans Ove Frydenlund.

- Men det koster da lidt at sætte dem på, og der går noget tid med det. Men vi tjener pengene hjem igen. Klemmerne kan bruges i fire-fem år, og så er den årlige udgift 15-20 øre til materialer pr. træ, siger Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han sætter topskudsklemmerne på træer fra en meters højde og opefter. Specielt ud for læhegn, hvor fuglene gerne opholder sig.

- Klemmerne tages af igen i august, og monteres så næste forår ved det nye topskud. Nedtagningen kan foretages i forbindelse med reparationsklip, som vi begynder med i august, forklarer Hans Ove Frydenlund.

På Langesø-messen kan de nye topskudsklemmer ses hos Smedegårdens stand, hvor Hans Ove Frydenlund har fået et hjørne til at fremvise sit nye produkt.Foto1: