Abonnementsartikel

Det har været sjovere at være juletræsproducent, og kommer der ikke snart bedre tider, forlader Hans Ove Frydenlund nok gradvist branchen

Dyrkning af juletræer er en arbejdsintensiv produktion. Men den er ikke særlig lønsom for tiden.

Overskuddet er ganske enkelt forsvundet ud af branchen, i takt med at priserne til producenterne er raslet ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og nu er det ikke sjovt længere. Det lægger juletræsproducent Hans Ove Frydenlund ikke skjul på.

- Sidste år var en decideret underskudsforretning. Årene forinden løb det lige rundt. Priserne skal stige en hel del, for at det kan gå, for kravene til juletræer er blevet større, konstaterer Hans Ove Frydenlund.

Han overvejer for tiden, om han skal genplante juletræer på de arealer, hvorfra der bliver solgt træer i år, og han er langt fra sikker.

Men det ender nok med, at der kommer pyntegrønt på arealerne, og så må tiden vise, om der de kommende år skal plantes nye træer, eller om Hans Ove Frydenlund skal finde på noget andet at give sig til.

- Der bliver snakket om, at priserne måske stabiliserer sig i år, men vi ved ikke noget endnu. Men det skulle de da gerne, for der er ikke meget sjov ved at gå her og ligefrem sætte penge til, siger Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt plantet til

Han begyndte med juletræer i 1988 og har plantet hvert år siden. Dermed er alle ejendommens 50 tønder land i årenes løb blevet plantet til med juletræer og pyntegrønt bortset fra et stykke brak og et stykke under afdrift. Cypres, troldhassel og squarrosa er de tre foretrukne sorter.

De lave kornpriser var baggrunden for etableringen som juletræsproducent.

- Jeg havde landbruget som bijob, men blev træt af korndyrkning, fordi der var færre og færre penge i det. Derfor lagde jeg det hele ud med lucerne til Alfax i Vonsild og lavede en aftale om, at jeg måtte tage et stykke hvert år og plante juletræer på.

- Lucerne gav en rimelig indtjening i forhold til arbejdet, men jeg havde en større interesse for juletræer, og derfor begyndte jeg med det. Det har så grebet om sig, fortæller Hans Ove Frydenlund.

Han begyndte at sælge træer i 1994.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Da var priserne gode. Det var de også i 1995 og 1996. Derefter begyndte det så småt at gå ned af bakke, og til i dag er der sket ret voldsomme prisfald på juletræer, konstaterer Hans Ove Frydenlund.

Priserne er dog kun faldet over for producenterne. I detailleddet holder de niveauet.

- Markedet er vendt. Før var det stadehandlere, der købte juletræer. Nu er det de store detailhandelskæder, der sidder på markedet, siger Hans Ove Frydenlund.

Overvejer skifte

Hvis ikke priserne kravler op på et højere niveau, vil han finde på noget andet at lave. At skaffe sig indtægter ad anden vej er ikke ukendt for Hans Ove Frydenlund.

- De første år med juletræer skaffede jeg mig alternative indtægter ved at sprøjte og plante juletræer for andre for at få lidt i indkomst. Jeg har også en rendegraver og har kørt en del for andre. Det kunne blive aktuelt igen, siger Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er ikke superoptimist. Blandt andet fordi østlandene er begyndt at røre på sig.

- Der er en produktion i gang i udlandet i blandt andet det tidligere Østtyskland, Polen og Ungarn, som vil presse markedet. De træer begynder så småt at komme nu. De lande har lave transportomkostninger, og det er ellers en stor post for juletræer. Det kan nemt løbe op i 15-16 kr. pr. træ, siger Hans Ove Frydenlund.

- Vi kørte et træk til England sidste år. Det kostede cirka 16.000 kr. for godt 1.000 træer.

Hans Ove Frydenlund sælger hovedparten af sine træer til danske grossister og til Skovdyrkerforeningen.

- Alt efter hvor vi kan lave en fornuftig aftale. Jeg har også prøvet at sælge direkte til udlandet, men man skal være varsom, for der er mange brodne kar i denne branche, siger Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endnu har han ikke solgt nogle af årets træer, men markedet er begyndt at røre på sig, og i de kommende måneder følger han spændt prisudviklingen.

- Det er også lidt et spørgsmål om at have is i maven og vente lidt. Så opnår man ofte en bedre pris, forklarer Hans Ove Frydenlund.

For lille forskel

Ifølge Hans Ove Frydenlund er et af branchens problemer, at der er for lille en prisforskel mellem træer af lav kvalitet og de gode træer.

- Slutforbrugerne er ikke kritiske nok. Opkøbere får tilbudt tredjesorterings-træer pakket og leveret for 45-50 kr. Så vil de ikke give 100 kr. for et godt juletræ, konstaterer Hans Ove Frydenlund.

Det er en af grundene til, at det er svært at komme af med de gode træer til en god pris.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans Ove Frydenlunds største problem sidste år var således ikke en lav gennemsnitspris, men at han ikke fik solgt særligt mange træer til den pris, han ville have.

At en del store godser har satset meget på juletræer og har en anspændt økonomi for tiden, gør ikke situationen bedre.

- De har et kæmpe udbud af træer og er derfor med til at påvirke prisen, siger Hans Ove Frydenlund.

I det spil kan det være hårdt at være en lille producent. Og de kommende år bliver vigtige for Hans Ove Frydenlund.

- Jeg har fire store årgange med 100.000 træer de kommende år, så jeg håber da, at der er prisstigninger på vej, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kræver meget arbejde

Produktion af juletræer kræver meget arbejde. Men det er også en del af charmen ved produktionen.

I januar og februar renser Hans Ove Frydenlund de gamle kulturer op for dårlige træer, rydder op efter juletræssæsonen og udfører lidt reparationsklip samt bundklip af træerne.

I april skal juletræerne sprøjtes for ukrudt og topskudsklemmer sættes på. Maj måned står i gødningens tegn.

I juni og lidt ind i juli vækstreguleres topskuddene, så de ikke strækker sig så højt. Desuden sprøjtes der for lus.

- I år måtte vi sprøjte to gange på grund af et kraftigt luseangreb, siger Hans Ove Frydenlund.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I august og september bliver træerne udmærket både i størrelse og kvalitet, og det bliver tyndet lidt ud. Desuden gøres der i september klar til eventuelt at plante nye træer.

Sidst i september og i oktober skal nogle kulturer som regel sprøjtes med roundup, og ellers begynder Hans Ove Frydenlund så små med klippegrønt i oktober.

- Derefter kører det ud i et med klippegrønt og juletræer lige indtil jul, fortæller han.

For tiden er der intet afkast af det arbejde. Men en ny sæson står for døren og dermed en ny prissætning. For nogle er det mindst lige så spændende som juleaften.Foto1: